Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 25
 İndirme 3
Enerji Güvenliğinin Türk Dış Politikası Üzerine Etkisi
2023
Dergi:  
LAÜ Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çok kutuplu sisteme dönüş orta ölçekli güçlerin güvenlik anlayışlarını yeniden şekillendirmesini gerekli kılmaktadır. Rusya-Ukrayna Savaşı’nın akabinde yaşanan enerji krizi, uluslararası alandaki aktörlerin enerji güvenliğinin önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Devletlerin enerji gereksinimlerinin artması da enerji kaynaklarını dış politikanın bir unsuru haline dönüştürmektedir. Önde gelen küresel bir enerji tedarikçisi olan Rusya, uluslararası alanda enerji kaynaklarını araçsallaştırmaktadır. Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerle Rusya arasındaki güncel enerji krizi, Rusya’nın enerjiyi bir silah olarak kullanma tutumunu teyit eder niteliktedir. Türkiye ise, bu enerji çatışmasının taraflarıyla derin ve karmaşık ilişkilere sahiptir ve Türkiye’nin dış politika kararları kaçınılmaz olarak enerji güvenliği kaygılarından etkilenmektedir. Türkiye bir yandan NATO üyesi ve AB’ye aday ülke konumundadır. Diğer yandan enerji tedarikinde Rusya’ya önemli ölçüde bağımlı durumdadır. Bu çalışma Türkiye’nin enerji güvenliği kaygıları ile dış politika tercihleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı amaçlamakta ve enerji güvenliğinin Türk dış politikasında yeni bir karar dinamiği olarak geliştiğini ileri sürmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Impact Of Energy Security On Turkish Foreign Policy
2023
Yazar:  
Özet:

The emerging multi-polarity requires middle powers to redefine their security understanding. The current energy crisis in Europe after the Russia-Ukraine war put forth the importance of energy security for any international actor. The increased energy requirement of states grows steadily and energy resources have become an important element of foreign policy. Russia, as one of the leading global energy suppliers, has utilized its energy resources as a political tool in the international arena. The recent energy dispute between Russia and the European Union (EU) members confirms Russia's tendency to use energy as a weapon. Turkey has deep and complicated relations with both parties of this energy conflict and Turkey's foreign policy decisions are unavoidably affected by energy security concerns. On the one hand Turkey is a NATO member and a candidate country for the EU. On the other hand, Turkey is highly dependent on Russian energy resources. This paper aims to evaluate the interaction between the energy security concerns of Turkey and its foreign policy choices and argues that energy security has become a new dynamic for the decision-making process of Turkish foreign policy.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
LAÜ Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 159
Atıf : 616
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini