Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
Cumhuriyetten Günümüze Samsun'da Tütüncülük ve Kadın İşçiliği
2023
Dergi:  
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu makalenin amacı Cumhuriyet’ten günümüze kadar Samsun şehrinde toplumsal ve ekonomik ortamı, tütüncülüğün ve bu dönemde faaliyet gösteren tütün fabrikalarının toplum üzerinde yarattığı etkileri, geçirdiği dönüşümler ve karşılaştığı sorunları ortaya koymaktır. Bu çalışma, Samsun’da tütüncülük deneyimleri ile ilgili öznel bazı bilgilere ve deneyimlere yer verdiği için ilgili literatüre katkısı bakımından önemlidir. Çalışmanın yöntemini sözlü tarih tekniğine dayalı yapılan iki görüşme ve sosyal medya ile ilgili literatürden edinilen bilgilerin derleme olarak sunulması oluşturmaktadır. Çalışmanın sonuçlarına göre, tütüncülük ve sigara fabrikaları ilgili dönem içerisinde Samsun’un ekonomik ve toplumsal hayatına çok önemli katkılarda bulunmuştur. Öyle ki, Samsun geçimini tütün üzerinden ve dolayısıyla çoğunlukla kadın emeği üzerinden sağlamıştır, denilebilir. Zaman içinde uygulanan farklı politika ve uygulamalar, köylüyü ve kadın emeğini de tütüncülükten uzaklaştırmıştır. Ülkenin Cumhuriyet’in ilanını izleyen yıllarda yerli üretimi ve köylüyü destekleyen politikalarının hem bölgesel hem de ulusal kalkınma üzerindeki olumlu etkisi reddedilemez. Bu çalışma, Samsun’da tütüncülüğün ve tütün fabrikalarının içinden geçtiği zorluklar ve darboğazlara da yer vererek yapılacak yeni politikalar, toplumsal analizler ve bölgesel kalkınma haritaları için yol gösterici olacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Tobacco Farming and Women Labor In Samsun From The Republic To The Present
2023
Yazar:  
Özet:

The aim of this article is to reveal the social and economic environment in Samsun from the Republic to the present day, the effects of tobacco farming and the tobacco factories operating in this period on the society, the transformations they underwent, and the problems they faced. This study is important in terms of its contribution to the related literature as it includes some subjective information and experiences about tobacco farming experiences in Samsun. The methodology of the study consists of two interviews based on oral history technique and a compilation of information obtained from social media and related literature. According to the study results, tobacco farming and cigarette factories significantly contributed to Samsun's economic and social life during the relevant period. So much so that it can be said that Samsun made its living through tobacco, mostly through women's labor. Different policies and practices implemented over time drove peasants and women away from tobacco farming. The positive impact of the country's policies supporting domestic production and peasantry in the years following the Republic's proclamation on regional and national development cannot be denied. This study will be a guide for new policies, social analyses, and regional development maps by including the difficulties and bottlenecks that tobacco farming and tobacco factories in Samsun went through.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 779
Atıf : 1.499
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi