Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 36
 İndirme 2
Effect Of Diazepam On The Developmental Parameters Of Musca Domestica
2023
Dergi:  
Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

The objective of the present study was to investigate the some population dynamics and morphological parameters of Musca domestica Linnaeus, 1758 (Diptera: Muscidae) under the influence of diazepam. For this purpose, larvae of M. domestica were reared on diet with different dose of diazepam. We evaluated effect of diazepam on the some life history parameters i.e., pupal, and adult weight, the number of adult and pupae, and developmental rate of M. domestica. This study was carried out at the Entomology Laboratory of Ondokuz Mayıs University in 2021. The obtained results showed the pupal and adult weight, the number of adult and pupae, and development durations, were negatively associated with diazepam concentration. The findings showed that diazepam accelerates larval and pupal development period. Rising from the results, special attention should be taken in the application the toxicological analysis of insect larva data of fatal diazepam or other drug-related cases. Also, when analyzing entomological evidence for drug or chemical-related death, it is important to keep in mind its effects on Postmortem Interval (PMI) prediction.

Anahtar Kelimeler:

Diazepamin Musca Domestica’nin Gelisimsel Parametreleri Uzerine Etkisi
2023
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı Musca domestica Linnaeus, 1758 (Diptera: Muscidae)'nin diazepam etkisi altındaki bazı populasyon dinamiklerini ve biyolojik parametrelerini araştırmaktır. Bu amaçla, M. domestica larvaları farklı dozlarda diazepam içeren besinle yetiştirilmiştir. Diazepamin M. domestica'nın bazı yaşam öyküsü parametreleri; pupa ve yetişkin ağırlığı, yetişkin ve pupa sayısı ve gelişim hızı gibi üzerindeki etkisini değerlendirdik. Bu çalışma, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Entomoloji Laboratuvarı'nda 2021 yılında gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar pupa ve ergin ağırlığı, pupa ve ergin sayısı ve gelişme sürelerinin diazepam konsantrasyonu ile negatif ilişkili olduğunu göstermiştir. Bulgular, diazepamın larva ve pupa gelişim sürecini hızlandırdığını göstermiştir. Sonuçlardan yola çıkarak, diazepam veya diğer uyuşturucuyla bağlı ölüm olaylarında böcek larva verilerinin toksikolojik analizi uygulamasında özel dikkat gösterilmelidir. Ayrıca, uyuşturucu veya kimyasala bağlı ölüm için entomolojik kanıtları analiz ederken, bunun Postmortem Interval (PMI) tahmini üzerindeki etkilerini akılda tutmak önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 810
Atıf : 3.931
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini