Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 1
Çocuk Sahibi Olmayı Planlayan Kadınların Doğurganlık Niyetleri, Doğum ve COVID-19 Korkuları Arasındaki İlişki
2023
Dergi:  
Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırmada; gelecekte çocuk sahibi olmayı planlayan üreme çağındaki genç kadınların, pandemi sürecinde doğuma ilişkin izlenimleri, doğurganlık niyetleri, gebelik öncesi doğum korkuları ile COVID 19 korkusu arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel türdeki bu araştırmanın örneklemini doğurganlık çağında olan 302 kadın oluşturdu. Araştırmanın etik kurul onayı alındı. Veriler çevirim içi sosyal ağlar aracılığı ile COVİD-19 Korkusu Ölçeği ve Gebelik Öncesi Doğum Korkusu Ölçeği(KGÖ-DKÖ) kullanılarak toplandı. Verilerin değerlendirilmesi tanımlayıcı istatistikler, independent samples t test ve Spearman korelasyon analiziyle yapıldı. Bulgular: Kadınların yaş ortalaması 22.68±3.54’dür, sahip olmak istedikleri çocuk sayısı ortalamasının ise 1.98±0.96’dir ve %83.1’i pandemi döneminde çocuk doğurma niyetinde değildir. Kadınlar pandemi süresince doğurganlık niyetinin erteleme nedenleri olarak; COVID-19 korkusunu(%71.5), gebelik sayısını(%81.5), maddi kaygılarını(%91.1), pandeminin devam etmesini(%67.9), koronavirüs hastalığı geçirmesi nedeniyle ilaç kullanmasını(%73.8), COVİD-19 aşısı olmasını(%41.4’ü) göstermiştir. Pandeminin devam etmesi nedeni ile doğurganlık niyetinin ertelenmesi gerektiğini bildiren kadınların(18.10±6.31) ve gerekmediğini bildiren kadınların(16.27±5.58) COVİD-19 korkusu ölçek puan ortalamaları arasındaki fark anlamlıydı(t=2.347,p=.020). COVID-19 Korkusu Ölçeği ve KÖ-KGÖDK arasında pozitif yönlü orta düzeyde ilişki olduğunu gösterdi (r=. 339, p<0.001). Sonuç: Kadınların pandemi sürecinde doğurganlık niyetleri, COVİD-19 Korkuları ve doğum öncesi doğum korkularının ilişkili olduğu belirlendi.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Between Fertility Intentions, Childbirth and Covid-19 Fears Of Women Planning To Have Children
2023
Yazar:  
Özet:

Aim: In this study, it was aimed to determine the relationship between the impressions of young women of reproductive age who plan to have children in the future, their fertility intentions, their fear of birth before pregnancy and the fear of COVID 19. Material and Methods:The sample of this descriptive and cross-sectional study consisted of 302 women of childbearing age. Ethics committee approval was obtained the study. Data were collected via online social networks using the COVID-19 Fear Scale and the Women Childbirth Fear–Prior to Pregnancy(WCF-PPS). Evaluation of the data was done with descriptive statistics, independent samples t-test, and Spearman correlation analysis. Results:The mean age of the women was22.68±3.54, and the average number of children they would like to have is 1.98±0.96and 83.1% of them do not intend to have a child during the pandemic. Women as reasons for delaying fertility intention during the pandemic; Fear of COVID-19(71.5%), the number of pregnancies (81.5%), financial concerns (91.1%), the continuation of the pandemic (67.9%), using medication due to coronavirus disease (73.8%), getting COVID-19 vaccine (41.4%) showed. The difference between the mean score of the fear of COVID-19 scale of the women (18.10±6.31) who stated that the fertility intention should be postponed due to the ongoing pandemic and the women (16.27±5.58) who stated that it was not necessary was significant (t=2.347, p=.020). It showed a moderately positive correlation between the COVID-19 Fear Scale and the WCF-PPS (r=.339, p<0.001).Conclusion: It was determined that women's fertility intentions, fears of COVID-19, and fears of childbirth prior to pregnancy were related during the pandemic process.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 488
Atıf : 1.762
Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi