User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 21
 Downloands 10
Diyabet Hastalarında İnfluenza, Hepatit B ve Pnömokok Aşılama Oranları ve Aşılanma Durumlarını Etkileyen Faktörler
2021
Journal:  
Sakarya Tıp Dergisi
Author:  
Abstract:

Amaç: Diyabet, tüm dünyada sıklığı ve neden olduğu komplikasyonlar nedeniyle önemi gitgide artan bir sağlık sorunudur. Diyabetik hastaların geçirmiş oldukları enfeksiyonlar ise önemli bir mortalite ve morbidite sebebidir. Çalışmamızda esas olarak diyabetik hastaların influenza, pnömokok ve hepatit B aşılanma oranları, hastaların bu aşıların yapılmasının önemi ve gereklilikleri konusundaki farkındalıkları ve bu farkındalık seviyelerine hangi kanal yoluyla ulaştıkları incelenmiştir. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamızda Aile Hekimliği ve Diyabet Polikliniğine başvuran 18 yaş ve üzeri 504 hastaya sosyodemografik profilleri, diyabetik hastalarda influenza, hepatit b, pnömokok enfeksiyonlarının daha ağır seyredebileceğinin farkındalığı, bu hastalıkların aşıları hakkında bilgi sahibi olup olmadıkları, onları aşılanmaya teşvik eden faktörleri, aşı ile önlenebilen hastalıklara karşı nasıl önlemler aldıklarını sorgulayan 15 soruluk bir anket uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamıza katılan hastaların %76,4’ü hiçbir aşı yaptırmamıştır. Veriler değerlendirildiğinde diyabet tanısı aldıktan sonra influenza aşısı yaptıranların oranı %10.1, pnömokok aşısı yaptıranların oranı %5, Hepatit B aşısı yaptıranların oranının %6.9, pnömokok ve influenza aşılarını yaptıranların oranı %1, Hepatit B ve influenza aşılarını yaptıranların oranı ise %0,6 olarak bulunmuştur. Ayrıca hastaların yalnızca %22 kadarı diyabeti olan hastalarda devletin aşılanmayı desteklediğinin farkındaydı. Sonuç : Araştırmamız sonucunda aşı farkındalığı ve aşılanma konusunda hem hasta, hem sağlık hizmeti sağlayıcıları kaynaklı eksikliklerimiz olduğu görülmektedir. Sağlık Bakanlığı ve hekimlerin ortak çalışmalarıyla ve görsel, yazılı, sosyal medyanın da aktif olarak kullanılması, gerekli kamu spotlarının yayınlanmasıyla bu aşılanma oranlarının artacağı kanaatine vardık.

Keywords:

Influenza, Hepatitis B and Pneumococcal Vaccination Rates and Factors Influencing Vaccination Status In Patients With Diabetes
2021
Author:  
Abstract:

Objective: Diabetes Mellitus is a health problem that has increasingly become a worldwide concern due to its high frequency and complications. Infections in patients with diabetes is a major cause of mortality and morbidity. The purpose of this study is to determine the rates of vaccination with influenza, pneumococcal, hepatitis B vaccine in diabetic patients, their awareness of the importance and necessity of vaccination, and how they reach on those awareness levels. Materials and Methods: This study was design as a questionnaire based observational study. 504 patients aged 18 years and older who were admitted to Family Medicine and Diabetes Outpatient clinics, completed a questionnaire comprised of 15 questions regarding their socio-demographic profile, their awareness of higher risks of Influenza, Hepatitis B, Streptococcus infections in patients with diabetes, their knowledge about vaccinations for those infections, factors that encourage them to get vaccinated, other ways to protect themselves against vaccine-preventable diseases. Results: Of the patients who participated in the study, 76.4% were unvaccinated. The proportion of patients vaccinated against Influenza, Hepatitis B, Pneumococcal, Pneumococcal+Influenza and Hepatitis B+Influenza were 10.1%, 6.9%, 5%, 1% and 0.6%, respectively. 22% of patients had knowledge of governmental support for the vaccination of patients with Diabetes. Conclusions: As a result; it is seen that both patients and health care providers have a lack of awareness of vaccination. We reach the conclusion that those vaccination rates may increase with the cooperation between the Ministry of Health and the physicians by actively using visual, printed and social media and by broadcasting of public service announcements.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles












Sakarya Tıp Dergisi

Field :   Sağlık Bilimleri

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 951
Cite : 1.169
Sakarya Tıp Dergisi