Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 8
 Görüntüleme 150
 İndirme 4
 Sesli Dinleme 1
Kavunda Fusarium solgunluk hastalığına karşı bazı rizobakterilerin ve bitki aktivatörlerinin etkinliklerinin belirlenmesi
2019
Dergi:  
Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Fusarium solgunluk hastalığı (Fusarium oxysporum f. sp. melonis) dünyada kavun (Cucumis melo L.) yetiştiriciliğini sınırlandıran en önemli fungal hastalıklardan biridir. Hastalık etmeninin en genel yayılma yolu toprak olup, tohumla taşınması da söz konusu olabilmektedir. Bu etmene karşı bitki gelişimini uyaran kök bakterileri (Plant growth promoting rhizobacteria; PGPR)’nden bazılarının [Bacillus subtilis subsp. subtilis (B379c), Pseudomonas aeruginosa (P07-1 ve P074), Pseudomonas sp. (P48-2)] ve bazı bitki aktivatörlerinin (AuxiGro, Crop-Set ve ISR-2000) etkinlikleri, hastalığın mücadelesinde yaygın olarak kullanılan bir fungisit (Maxim® XL) ile karşılaştırılmalı olarak araştırılmıştır. Ayrıca, PGPR ve aktivatörlerin bitki hastalıklarını baskılamada önemli bazı enzimleri (prolin, katalaz ve peroksidaz) aktive etme durumları da değerlendirilmiştir. Tohum çimlendirme denemelerinde başta P07-4 izolatı olmak üzere diğer PGPR izolatlarının (B379c, P07-1 ve P48-2) kavun tohumlarının radikula-hipokotil uzunluğunu ve tohum canlılık indeksini kontrole göre arttırdığı belirlenmiştir. Bu izolatlar, F. oxysporum f. sp. melonis (Fom-TR01)’in miseliyal gelişimini % 20-29 oranında engellemiştir. Saksı denemelerinde, PGPR ve bitki aktivatörü uygulamalarının Fusarium solgunluk hastalığını kontrole kıyasla önemli oranda azalttıkları saptanmıştır. PGPR izolatları arasında, P. aeruginosa (P07-1) hastalık şiddetini pozitif kontrole            (% 61.67) kıyasla % 35.67 oranında azaltarak en başarılı izolat olarak belirlenmiştir (%AUDPC 45.39). Bitki aktivatörlerinden AuxiGro hastalık gelişimini pozitif kontrole göre % 49.25 oranında azaltırken, Crop-Set % 41.80 ve ISR-2000 %35.82 oranında azaltmıştır. P07-1 izolatı ve AuxiGro bitki aktivatörü, patojene karşı savunma enzimlerini (Prolin, katalaz (CAT) ve peroksidaz (POX)) teşvik eden en iyi iki uygulama olarak tespit edilmiştir. PGPR izolatlarının hastalığı baskılamadaki mekanizmasının, bitki büyüme düzenleyici rolü ile birlikte uyarılmış dayanıklılık ile ilişkili olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Determination of the effectiveness of some rizobacteria and plant activators against Fusarium pulmonary disease
2019
Yazar:  
Özet:

Fusarium oxysporum f. sp.The world’s cave (Cucumis melo L.)It is one of the most important fungal diseases that limit its cultivation.The most common pathway of the disease is the soil, and it can also be transmitted with the seed.Some of the root bacteria (Plant growth promoting rhizobacteria; PGPR) [Bacillus subtilis subsp.Subtilis (B379c), Pseudomonas aeruginosa (P07-1 and P074), Pseudomonas sp.(P48-2)] and the effects of some plant activators (AuxiGro, Crop-Set and ISR-2000) have been studied comparatively to a commonly used fungicide (Maxim XL) in the fight against the disease.® Additionally, PGPRs and activators have also been evaluated to activate certain enzymes (prolin, catalase and peroxidase) important in suppression of plant diseases. The seed grinding trials found that other PGPR isolates (B379c, P07-1 and P48-2), primarily the P07-4 isolates, increased the length of the radicule-hipocotyl and the seed vitality index according to control. These isolates, F. oxysporum f. sp. Melonis (Fom-TR01) prevented miselial development by 20-29%. In their trials, PGPR and plant activator applications have been found to significantly reduce Fusarium pulmonary disease compared to control. Among the PGPR isolates, P. aeruginosa (P07-1) disease severity is positively controlled (% 61.67) compared to 35%. It is determined as the most successful isolate by reducing by 67 percent (%AUDPC 45.39). From plant activators, AuxiGro reduced disease development by 49.25% compared to positive control, while Crop-Set reduced by 41.80% and ISR-2000 by 35.82%. P07-1 isolat and AuxiGro plant activator have been identified as the two best applications that promote anti-patogenic defence enzymes (Prolin, Catalase (CAT) and Peroxidase (POX). It has been determined that the mechanism of disease-pressing PGPR is associated with stimulated resistance along with the role of plant growth regulator.

Anahtar Kelimeler:

Determination Of Efficiencies Of Some Rhizobacteria and Plant Activators Against Fusarium Wilt Disease Of Melon
2019
Yazar:  
Özet:

Fusarium wilt disease (Fusarium oxysporum f. sp. melonis) is one of the major pathogens threatening the melon (Cucumis melo L.) production worldwide. The most common way that the disease is spread to plants is via infested soil, and infected seeds may also contribute to the disease dispersal. Effects of some plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) [Bacillus subtilis subsp. subtilis (B379c), Pseudomonas aeruginosa (P07-1 ve P074), Pseudomonas sp. (P48-2)] and some plant activators (AuxiGro, Crop-Set and  ISR-2000) were investigated in comparison to a commonly used fungicide (Maxim® XL). Also, the roles of PGPR and activators in activating some enzymes (proline, catalase and peroxidase) which are critical in suppression of plant diseases, were evaluated. In seed germination experiments, particularly P07-04, and other PGPR isolates, B379c, P07-1 and P48-2 were significantly increased radicle-hypocotyl length and seed vigor index of melon seeds, compared to control. These isolates inhibited the mycelial development of Fusarium oxysporum f. sp. melonis (Fom-TR01) at the rates of 20-29%. In pot experiments, it was determined that PGPR and plant activator treatments significantly lowered Fusarium wilt disease, compared to positive control. Among PGPR isolates, P. aeruginosa (P07-1) was the most successful isolate (AUDPC 45.39%) by lowering disease severity at a rate of 35.67% (61.67% of efficiency compared to positive control). Along with disease prevention ability, this isolate  also displayed a plant growth promoting effect. Among plant activators, AuxiGro was the most successful activator compared to positive control, with an efficiency rate of 49.25 % while 41.80% efficiency was obtained with Crop-Set and 35.82 % with ISR-2000. These two biotic and abiotic treatments (P07-1 and AuxiGro) were identified as the best defense enzyme (Proline, “Catalase” (CAT) and peroxidase (POX)) inducers against the pathogen. The disease suppression mechanism of PGPR isolates was determined to be associated with promoting the plant growth, as well as induced resistance.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 824
Atıf : 4.290
2023 Impact/Etki : 0.165
Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi