Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
 İndirme 2
Erektil disfonksiyonun değerlendirilmesinde hormonal incelemenin gerekliliği
2018
Dergi:  
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaçlar:  Erektil Disfonksiyon nedeniyle başvuran hastada yapılacak ilk incelemede rutin hormonal değerlendirmenin yapılıp yapılmaması tartışmalıdır. Bu çalışmada kliniğimize başvuran ve hormonal inceleme yapılan hastalara bu incelemelerin katkısı araştırıldı. Yöntem ve gereçler: Pokliniğimize başvuran ve hormonal değerlendirme düşünülen hastalarda FSH, LH, Prolaktin ve Testosteron seviyelerinden en az ikisine bakılarak incelemeler yapıldı. Hormonal bozukluk oranları tespit edilerek bu bozukluların hasta yaşı ile korele olup olmadığına bakıldı. Ayrıca bu değerlendirmeler sonucunda tedavide farklı bir uygulamanın yapılıp yapılmadığı tespit edildi.  Bulgular: Ortalama yaşı 46,1 olan 356 hastanın 227’sine (%63.8) hormonal inceleme yapıldı. FSH yüksekliği % 9.5 (20/221), LH yüksekliği %7.1 (16/224), prolaktin yüksekliği %4.7 (10/211) ve testosteron düşüklüğü %3.7 (7/191) hastada tespit edildi. FSH ve LH ile yaş arasında anlamlı pozitif korelasyon, prolaktin ile yaş arasında negatif korelasyon görülürken testesteron ile yaş arasında korelasyon tespit edilmedi. Prolaktin yüksekliği olan 10 hastanın 1 tanesi daha önceden hipofiz adenomu tanısı almış ve tedavi edilmekteydi. Diğer 9 hastada prolaktin değerleri normal sınırın 2 katını geçmediğinden endokrinoloji bilim dalı tarafından ek incelemeye gerek görülmedi. Testosteron düşüklüğü olan 7 hastadan libido azalması olan 2 tanesine testosteron replasmanı yapılırken diğer 5 tanesine gerek görülmedi ve tüm hastalara erektil disfonksiyona yönelik tedaviler uygulandı.  Sonuçlar: Bu bulgular erektil disfonksiyon nedeniyle başvuran bir hastada yapılacak ilk incelemede hormonal incelemenin tedaviye ek katkısının çok olmayacağını göstermektedir. Hormonal incelemeler iyi bir anemnez ve fizik muayeneyi takiben sadece gerekli olgularda istenmelidir. 

Anahtar Kelimeler:

The need for hormonal examination in the assessment of erectile dysfunction
2018
Yazar:  
Özet:

Purposes: In the first examination of the patient in the application for erectile dysfunction should be discussed whether routine hormonal assessment is performed or not. In this study, the contribution of these studies to the patients who were referred to in our clinic and who were subjected to hormonal examination was examined. Methods and tools: Patients who apply to our clinic and consider hormonal evaluation were examined with at least two levels of FSH, LH, Prolactin and Testosterone. The hormonal disorder rate was identified to see if these disorders were correlated with the patient's age. The results of these evaluations also found that a different application was made in treatment.  Results: 227 of 356 patients with an average age of 46.1 (63.8%) were given hormonal examination. FSH height is 9.5 % (20/221), LH height is 7 %. 1 (16/224), prolactin height was detected at 4.7 % (10/211) and testosterone low at 3.7 % (7/191) in patients. A significant positive correlation between FSH and LH and age, a negative correlation between prolactin and age, while a correlation between testosterone and age was not detected. One in 10 patients with prolactin height had previously been diagnosed and treated with hypofysic adenoma. In the other nine patients, the prolactin values did not exceed the normal limit twice, so there was no need for additional examination by the endocrinology scientist. Of 7 patients with low testosterone, 2 of them with low libido were replaced with testosterone, while the other 5 were not needed, and all patients were treated with erectile dysfunction. Results: These findings indicate that in the first examination of a patient with erectile dysfunction, hormonal examination will not have much additional contribution to the treatment. Hormonal examinations should be requested only in the necessary cases after a good anemia and physical examination.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.081
Atıf : 2.216
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi