Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 48
 İndirme 7
Çocuklarda Akut Apandisit Tedavisinde Laparoskopik ve Açık Apendektominin Karşılaştırılması
2014
Dergi:  
İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çocuklarda laparoskopik apendektomi giderek daha sıklıkla kullanılmaktadır. Bu çalışmada akut apandisit tedavisinde laparoskopik ve açık apendektominin etkinliklerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Akut apandisit tanısıyla tedavi edilen hastaların kayıtları geriye dönük olarak incelenmiştir. Hastalar laparoskopik apendektomi (LA) ve açık apendektomi (AA) olarak iki gruba ayrılmıştır. Yaş, cinsiyet, operasyon süresi, postoperatif beslenmeye başlama zamanı, hastanede yatış süresi, intraoperatif ve postoperatif komplikasyonlar gözden geçirilmiştir. Bulgular: Kliniğimizde Nisan 2011-Haziran 2012 tarihleri arasında akut apandisit tanısıyla 52 hastaya (36 E, 16 K) cerrahi tedavi uygulanmıştır. Yaş ortalaması 10±3.8 yıldır (2-17y). Hastaların 30’una laparoskopik, 22’sine açık apendektomi uygulanmıştır. Laparoskopik başlanan 31 hastanın 30’unda işlem laparoskopik olarak sonlandırılmıştır. Ortalama ameliyat süresi LA grubunda 43±11 dk., AA grubunda 41±22 dk. saptanmıştır (p>0.05). Ameliyat sonrası beslenmeye başlama zamanı LA grubunda ortalama 1 gün, AA grubunda 1.2 gündür (p>0.05). Hastanede yatış süresi LA grubunda 2.4±0,5 gün, AA grubunda 3±1 gün saptanmıştır (p>0.05). Ameliyat sırasında gelişen komplikasyon olarak bir hastada laparoskopi sırasında endoskopik aletin ucunun kırılıp batına düşmesi nedeniyle açığa geçilmesi gerekmiştir. Ameliyat sonrası komplikasyon olarak LA grubunda bir hastada intra-abdominal apse ve bir hastada yara yeri enfeksiyonu gözlenmiştir. AA grubunda postoperatif komplikasyonla karşılaşılmamıştır. Her iki grupta da ameliyat sonrası intestinal yapışıklık ve insizyonel herni gözlenmemiştir. Ameliyat sonrası ortalama takip süresi 7±3.4 aydır (1-14 ay). Hiçbir hastada mortalite izlenmemiştir. Sonuç: Laparoskopik apendektomi kliniğimiz gibi yeni kurulan merkezlerde dahi yeterli donanım sağlandıktan sonra başarı ile uygulanabilmektedir. Çalışmamızda operasyon süresi, postoperatif beslenme ve hastanede yatış süresi açısından laparoskopik ve açık apendektomi grupları arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Bunda son yıllarda açık apendektomi sonrası daha erken beslemeye başlamanın tercih edilmesinin etkili olduğu düşünülmüştür. Cerrahi başarı açısından fark olmayan her iki teknik arasında daha az postoperatif ağrı daha kısa normal aktiviteye dönüş süresi ve daha iyi kozmetik sonuçlar nedeniyle laparoskopik apendektomi öncelikle tercih edilebilir.

Anahtar Kelimeler:

Comparison of Laparoscopic and Open Apendectomy in the Treatment of Acute Apandicitis in Children
2014
Yazar:  
Özet:

Purpose: Laparoscopic apendectomy is increasingly used in children. This study aims to compare the effects of laparoscopic and open apendectomy in the treatment of acute apandicitis. Remedies and Methods: The records of patients treated with the diagnosis of acute apandicitis have been reviewed backward. Patients are divided into two groups: laparoscopic apendectomy (LA) and open apendectomy (AA). The age, gender, duration of the surgery, time of starting postoperative nutrition, duration of hospitalization, intraoperative and postoperative complications have been reviewed. Results: In our clinic, 52 patients (36 E, 16 K) were diagnosed with acute apandicitis between April 2011 and June 2012. The average age is 10±3.8 years (2-17y). 30 patients were laparoscopic and 22 open apendectomy. In 30 of 31 patients initiated laparoscopy, the process was terminated laparoscopically. The average duration of the surgery is 43 ± 11 minutes in the LA group, 41 ± 22 minutes in the AA group. It is identified (p>0.05). The time of start of postoperative nutrition is an average of 1 day in the LA group and 1.2 days in the AA group (p>0.05). The duration of hospitalization in the LA group is 2.4±0,5 days, and in the AA group is 3±1 days (p>0.05). As a complication that develops during surgery, a patient should be exposed during laparoscopy because of the end of the endoscopic instrument is broken and falling to the west. As a postoperative complication, intra-abdominal apse was observed in a patient in the LA group and infection in the wound place in a patient. There was no postoperative complication in the AA group. In both groups, no intestinal adhesion and insisial hernia were observed after surgery. The average follow-up period after surgery is 7±3.4 months (1-14 months). There was no mortality in any patient. The result: Laparoscopic apendectomy can be successfully applied even in newly established centers, like our clinic, after sufficient equipment is provided. In our study, there was no significant difference between the laparoscopic and open apendectomy groups in terms of the duration of the operation, postoperative nutrition and the duration of hospital stay. It is believed that it was effective in the past few years to prefer early eating after open apendectomy. Between the two techniques that do not differ in terms of surgical success, less postoperative pain is preferable due to the shorter time of return to normal activity and better cosmetic results, laparoscopic apendectomy can be preferred first.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 386
Atıf : 360
İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Tıp Dergisi