Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 12
 İndirme 2
Bilgilendirici Metinlerde Öyküleştirme Tekniğinin Anlamaya Etkisi
2018
Dergi:  
Gelecek Vizyonlar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin bilgilendirici metinleri anlamada, öyküleştirme tekniğinin etkisini araştırmaktır. Araştırmanın birinci çalışma grubunu, ilkokul 4. sınıfa devam eden 24 öğrenci oluşturmaktadır. İkinci çalışma grubu ise 20 ilkokul 4. sınıf öğretmeninden oluşmaktadır. Çalışma grubu, kolay ulaşılabilir örneklem tekniği ile belirlenmiştir. Çalışmada, karma desen yöntemlerinden açıklayıcı sıralı karma desen modeli kullanılmıştır. Araştırmada kullanılmak üzere ilkokul 4. sınıf ders kitaplarından, bu seviyeye uygun çocuk dergileri ve kitaplarından, öğretmen ve alan uzmanlarının önerileri doğrultusunda yedi metin belirlenmiştir. Metinler için ikisi basit üçü derin beş adet anlama sorusu hazırlanmış, her uygulamadan sonra öğrencilere cevaplamaları için verilmiştir. Her uygulama birer hafta ara ile yapılmıştır. İlk iki metin geleneksel yöntem ile yapılmış ve puanların ortalamaları ön test puanları olarak belirlenmiştir. Daha sonra, öyküleştirilmiş iki metinle uygulamaya hazırlık yapılmıştır. Son iki metinle ise, uygulama yapılmış ve öğrencilerin bu iki metinden aldıkları puan ortalamaları son test puanları olarak kabul edilmiştir. Son test puanlarının belirlenmesinden 20 gün sonra kalıcılık testi yapma amacıyla son öyküleştirilmiş metin ile uygulama yapılmıştır. Öğrencilerin ve öğretmenlerin öyküleştirme tekniğine ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla odak grup görüşmesi yapılmıştır. Araştırmada birinci alt problemi için elde edilen veriler, bağımlı gruplar t-testi ile analiz edilmiştir. Kalıcılık testi için veriler, pearson korelasyon ile analiz edilmiştir. İkinci alt problemi için elde edilen veriler öğrencilerin görüşleri doğrultusunda listelenmiştir. Üçüncü alt problemi için elde edilen veriler ise öğretmenlerin görüşleri doğrultusunda kategorileştirilmiştir. Öğrencilerin okuduğunu anlama puanlarına ilişkin yapılan eşleştirilmiş t- testinde bilgilendirici metinleri anlamada; geleneksel yöntem uygulama ve öyküleştirme tekniği kullanma arasında okuduğunu anlama açısından anlamlı bir farklılık olduğunu görülmektedir. Çalışma grubunun son test ve kalıcılık testi başarı puanlarına bakıldığında son test ile kalıcılık testi arasında yüksek düzeyde pozitif bir ilişki bulunduğu görülmüştür. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; bilgilendirici metinleri anlamada öyküleştirme tekniğinin öğretim sürecinde kalıcı öğrenmeye katkı sağladığı, öğrencilerin ve öğretmenlerin bilgilendirici metinleri öyküleştirme tekniğine karşı olumlu tutum sergiledikleri belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Effect of Storytelling Techniques in Information Text
2018
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to explore the impact of the story-making technique in understanding the informative texts of primary school 4th grade students. The first study group of the study consists of 24 students continuing to the 4th grade of primary school. The second work group consists of 20 primary class teachers. The work group is determined by the easy-to-access sample technique. In the study, the explanatory order of the karma pattern model was used from the karma pattern methods. Seven texts have been identified from primary school 4th class lessons to be used in research, from children's magazines and books suitable for this level, according to the recommendations of teachers and field experts. For the text two simple three deep five understanding questions are prepared, each application is given to students for answers. Each application is performed for a week. The first two texts were made by the traditional method and the average of the points were determined as pre-test points. After that, it was prepared for the application with two storytelling texts. With the last two texts, the application was made and the average score that students received from these two texts was considered as the last test points. 20 days after the determination of the last test scores, the last historized text was applied for the purpose of the durability test. The focus group interviews were conducted in order to determine the views of students and teachers on the storying technique. The data obtained for the first subproblem in the study was analyzed by the t-test of dependent groups. The data for the durability test was analyzed by pearson correlation. The data obtained for the second subproblem is listed according to the opinions of the students. The data obtained for the third subproblem are categorized according to the opinions of the teachers. In the combined t-test for students to understand what they read, the understanding of informative texts is seen to have a significant difference in understanding what they read between the traditional method of application and the use of story-making technique. With the study group’s last test and durability test success score, there was a high level of positive relationship between the last test and durability test. According to the findings from the study, it has been determined that the technique of storytelling in understanding of informational texts contributes to permanent learning in the teaching process, and that students and teachers have a positive attitude towards the technique of storytelling of informational texts.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Gelecek Vizyonlar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 96
Atıf : 22
Gelecek Vizyonlar Dergisi