User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 49
 Views 68
 Downloands 28
YENİ KAMU HİZMETİ YAKLAŞIMI: YÖNETİŞİME AÇILAN BİR KAPI
2017
Journal:  
Gazi İktisat ve İşletme Dergisi
Author:  
Abstract:

ÖZ Kamu yönetiminin akademik bir disiplin olarak ortaya çıkışından itibaren farklı dinamikler ve etkileşimler nedeniyle sürekli olarak yeni yaklaşımlar gündemdedir. Bu yaklaşımlar, örgütlenmesi genel olarak Weber’in katı hiyerarşiye dayalı bürokrasi modeline göre yapılan ve kamu yönetiminin temelini oluşturan Geleneksel Kamu Yönetimi yaklaşımının değiştirilip geliştirilmesi hedefiyle bir takım yenilikler önermektedirler. 1960’larda ortaya çıkıp 1980’lerde popüler olan Yeni Kamu İşletmeciliği yaklaşımı kamu yönetimindeki etkisini arttırmış ve devletin daha etkin bir yapıya kavuşması için geleneksel yaklaşımlarda etkili bir dönüşüm öngörmüştür. Farklı ülkelerdeki siyasal ve kültürel kurum ve değerler sebebiyle Yeni Kamu İşletmeciliği yaklaşımı, bu ülkelerde farklı düzeylerde başarılı olmuştur. Ancak bu yaklaşım; demokratik süreçler, vatandaşa hizmet ve kamu yararı gibi kamu hizmetinin şahsına münhasır temel değerlerin göz ardı edilmesi gibi nedenlerle, 1990’lı yıllardan itibaren ciddi eleştirilere maruz kalmış ve zamanla bu yaklaşıma alternatif olarak yeni yaklaşımlar ortaya çıkmıştır. Kendisini daha çok Yeni Kamu İşletmeciliği eleştirisi üzerinden konumlandıran Yeni Kamu Hizmeti yaklaşımı ve son yıllarda etkili olmaya başlayan Yönetişim yaklaşımı bu yaklaşımların en önemlilerindendirler. Kamu yönetimin konumu ve odak noktasıyla ilgili gelgitlerin yaşandığı farklı paradigmaların da incelendiği bu çalışmada, Geleneksel Kamu Yönetimi yaklaşımında meydana gelen değişimlerin daha iyi anlaşılması için Yeni Kamu İşletmeciliği, Yeni Kamu Hizmeti ve Yönetişim yaklaşımlarının genel felsefeleri, tarihsel gelişimleri ve birbirileriyle etkileşimleri karşılaştırmalı analiz yöntemiyle incelenmiştir. Daha sonra Yeni Kamu Hizmeti yaklaşımı ile ilintili bir yaklaşım olarak ortaya çıkan Yönetişim yaklaşımı incelenmektedir. Bunun sonucunda Yeni Kamu Hizmeti yaklaşımının, kamu yönetimi alanında teorik olarak tartışıldığı fakat kavramsallaşma düzeyinde ve uygulamada hakim paradigma olan Yönetişim yaklaşımının gölgesinde kaldığı gözlemlenmiştir. Buna rağmen; demokratik değerlere, hesap verebilirliğe, şeffaflığa, aktif vatandaşlığa, müzakere ve diyalog süreçlerine öncelik veren bu yaklaşımın, Yönetişim yaklaşımına ciddi katkıları olduğu görülmektedir.

Keywords:

New Public Service: A Door To Governance
2017
Author:  
Abstract:

ABSTRACT New approaches have continuously being discussed due to different dynamics and interactions in the societies since public administration has emerged as an academic discipline. These approaches recommend innovations in order to change and develop Traditional Public Administration which mainly reflects Weberian hierarchical bureaucratic model. For instance, The New Public Management, which appeared in 1960s and became popular in 1980s, has increased its influence on public administration, and proposed effective transformation of the traditional public administration in order to achieve active and efficient state. The success of New Public Management changes from country to country due to different political and cultural institutions and values. However, it faced criticism since 1990s due to negligence of democratic processes, public service for citizens and public interest which are main characteristics of the public administration. Therefore, alternative approaches have appeared such as New Public Service and Governance. The former has located itself on the basis of criticism of New Public Management. The latter also appeared as an alternative to New Public Management but it became more successful, compared to former approach, in theoretical conceptualization and practice in the academic world. This study firstly evaluates locus and focus discussions on public administration, and argues that it is necessary to establish comparative analysis between Traditional Public Administration, New Public Management, New Public Service, and Governance. In this way, the changes in the Traditional Public Administration can be understood better. In this direction, this study evaluates the philosophical, theoretical and historical developments of these approaches, and seeks to find out interaction with each other. There is also a special discussion part on the relations between New Public Service and Governance. As a result, it is argued that New Public Service was discussed in theoretical level in the academic arena, but it was overshadowed by the Governance paradigm which has become more successful approach in the theory and practice. Nevertheless, New Public Service contributed to Governance because of its values such as democratic processes, accountability, transparency, active citizenship, negotiation and dialog.             

Keywords:

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles






Gazi İktisat ve İşletme Dergisi

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 175
Cite : 798
Gazi İktisat ve İşletme Dergisi