Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 4
Yoğun Bakım Hemşirelerinde İş Yaşam Kalitesi, Tükenmişlik ve Spiritüel İyi Oluş Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
2021
Dergi:  
Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma yoğun bakım hemşirelerinde iş yaşam kalitesi, tükenmişlik ve spiritüel iyi oluş arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı. Araştırma Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan üç devlet hastanesinin yoğun bakım ünitelerinde çalışan 211 hemşire ile gerçekleştirildi. Veri toplamada bireylerin sosyo-demografik özelliklerine (yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, medeni durum, ekonomik durum ve manevi bakım eğitimi alma) ait soruları içeren bir form, “Spiritüel İyi Oluş Ölçeği”, “Hemşirelik İş Yaşamı Kalitesi Ölçeği” ve “Maslach Tükenmişlik Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin analizinde bağımsız değişkenlerde T testinin yanı sıra sayısal verilerde bağımsız değişkenlerin bağımlı değişken üzerine etkisi çoklu regresyon analizi kullanılarak yapıldı. Bu çalışmada hemşirelerin spiritüel iyi oluş ile duygusal tükenme düzeylerinin orta seviyenin üstünde, hemşirelerin yaşam kaliteleri, duyarsızlaşma ve kişisel başarıda düşme hissi puan ortalamalarının orta düzeyin altında olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak yoğun bakımda çalışan hemşirelerin spiritüel iyi oluş düzeyleri arttıkça tükenmişlik düzeylerinin azaldığı ve iş yaşam kalitelerinin arttığı bulunmuştur. Ayrıca spiritüel bakım eğitimi alan hemşirelerin eğitim almayan hemşirelerden daha yüksek iş yaşam kalitesine ve daha düşük tükenmişlik düzeyine sahip oldukları saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of The Relationship Between Quality Of Work Life, Burnout and Spiritual Well-being In Intensive Care Nurses
2021
Yazar:  
Özet:

This study was conducted as a descriptive study to determine the relationship between quality of work life, burnout and spiritual well-being in intensive care nurses. The research has been carried out on 211 nurses who work in the intensive care units in three public hospitals located in Turkey's Eastern Anatolia Region. In data collection, a form containing questions about the socio-demographic characteristics of individuals (age, gender, education level, marital status, economic status and receiving spiritual care education), “Spiritual Well-being Scale”, “Nursing Work Life Scale” and “Maslach Burnout Scale” were used. T test was used for independent variables in the analysis of the data. In addition, the effect of independent variables on the dependent variable in numerical data was made using multiple regression analysis. In this study, it was determined that the spiritual well-being and emotional exhaustion levels of the nurses were above the middle level, and the mean scores of the nurses' quality of life, depersonalization and personal accomplishment were below the middle level. As a result, it was found that as the spiritual well-being levels of nurses working in intensive care increased, their burnout levels decreased and their work life quality increased. In addition, it was found that nurses who received spiritual care training had higher work life quality and lower burnout levels than nurses who did not receive training.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.031
Atıf : 5.848
Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi