Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 18
 İndirme 2
TIP FAKÜLTESİ SON SINIF ÖĞRENCİLERİNİN MEZUNİYET SONRASI İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELERİ, KARİYER SEÇİMLERİ VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER
2017
Dergi:  
Tıp Eğitimi Dünyası
Yazar:  
Özet:

Amaç: Tıp fakültesi son sınıf öğrencilerinin mezuniyet sonrası ile ilgili düşüncelerini, kariyer seçimlerini ve bunları etkileyen faktörleri incelemektir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipteki araştırma 24 Kasım-6 Aralık 2016 tarihleri arasında 237 kişiden oluşan bir tıp fakültesi son sınıf öğrencileri ile yapılmıştır. Evrenin %77,2’sine ulaşılmıştır. Katılımcılara yüz yüze görüşme yöntemi ile 17 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Ankette tıp fakültesini seçme nedenleri, çalışmak istedikleri kurumlar, uzmanlık ve TUS hakkında görüşleri sorgulanmıştır. Veriler SPSS 18,00 programı ile değerlendirilmiş, frekans ve yüzdeler belirtilmiş, kategorik değişkenlerin analizinde Ki-kare testi kullanılmış, p değeri 0,05 kabul edilmiştir. Araştırma için gerekli kurum izni ve araştırmaya katılan kişilerin onamları alınmıştır. Bulgular: Katılımcıların %59’u kadın, %41’i erkektir. Çoğu (%84,4) mecburi hizmetin gerekli olduğunu düşünmektedir ve %67,2’si mezun olduktan sonra mecburi hizmete gitmeyi aynı zamanda TUS’a hazırlanmayı, %25,7’si ise mecburi hizmete gitmeden TUS’a hazırlanmayı planladıklarını belirtmişlerdir. Öğrenciler mesleki tatmin (%53,0), kariyer yapma (%19,1), daha çok kazanç elde etme (%9,3), statü (%7,1) ve aile ve çevre baskısı (%2,2) açısından uzman olmanın gerekli olduğunu düşünmektedirler. Öğrencilerin %44,8’i TUS’a çalışmanın tıp eğitimini olumsuz, %39,9’u olumlu yönde etkilediğini, %21,3’ü ise etkilemediğini belirtmişlerdir. Uzmanlık tercihini etkileyen faktörler kendi ilgi alanları (%80,3), TUS puanları (%72,1), nöbet varlığı ve sayısı (%59,0), çalışma saatlerinin yoğunluğu (%57,9), maddi getirisi (%51,9), malpraktis riski (%42,6) olarak belirtilmiştir. Cinsiyetlerine göre seçmek istedikleri uzmanlık alanları incelendiğinde anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür (p:0,315). Sonuç: Öğrencilerinin büyük çoğunluğu uzman olmayı ve üçüncü basamakta çalışmayı hedeflemektedir. Uzmanlık alanı seçimleri kendi beceri ve ilgi alanlarıyla birlikte TUS puanı, nöbet sayısı, maddi getirisi, malpraktis gibi faktörlere göre belirlenmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Tıp Eğitimi Dünyası

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 473
Atıf : 1.077
Tıp Eğitimi Dünyası