Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 30
 İndirme 5
YAPAY SİNİR AĞLARI İLE KESİR DERECELİ PID DENETLEYİCİ KATSAYILARININ AYARLANMASI
2018
Dergi:  
Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu makalede, Yapay Sinir Ağları (YSA) kullanarak adaptif kesir dereceli PID (FOPID) kontrolörün katsayılarının ayarlanmasına yönelik bir çalışma sunulmaktadır. Kontrolör katsayıların adaptif olarak ayarlanması pratik kontrol uygulamalarında dayanıklılık için çok önemlidir. Çünkü parametre belirsizlikleri ve dış etkenler nedeniyle sistemin katsayılarının değişmesi kontrolörün dayanıklılığını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu çalışmada YSA ile kontrolörün oransal, integral ve türev kazanç katsayıları kontrol süreci devam ederken geri beslemeler ile duruma göre yeniden ayarlanabilmektedir. Bu da kesir dereceli PID kontrolörüne hem adaptif hemde dinamik bir yapı kazandırmaktadır. Klasik kontrol uygulamalarında ise kazanç katsayıları başlangıçta tasarımcı tarafından ayarlanır ve kontrol süresince sabit kalır, değişmez. Oysa günümüz kontrol uygulamalarında bu tarz kontrolörler yetersiz kalmaktadır. YSA’ lar eğitildikten sonra kontrolörün kazanç katsayılarını en uygun şekilde ayarlarlar. Geri beslemeler sayesinde hatayı azaltarak kontrolörün performansını arttırırlar. Kontrol işlemi sırasında kontrol edilen sisteminin parametrelerinde bozulma gerçekleşirse, bu bozulmaya karşı YSA’ lar kontrolör katsayılarını otomatik olarak yeniden optimum değere getirerek uyarlama yaparlar. Önerilen yöntem pratik kontrol uygulamaları için FOPID kontrolörün uygulanabilirliğini kolaylaştırır. İki simülasyon örneğinde önerilen adaptif kontrol yönteminin performansını göstermek için MATLAB/Simulink kullanılarak YSA içeren FOPI, FOPD, FOPID kontrolörlerin tasarımı gerçekleştirilmiş ve birim basamak cevapları sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

I think it’s a good thing to say, I’m a good thing to say, I’m a good thing to say.
2018
Yazar:  
Özet:

This article provides a study aimed at adjusting the ratings of the adaptive cutting-degree PID (FOPID) controller using artificial nerve networks (YSA). Adaptive adjustment of the controller ratings is very important for durability in practical control applications. Because due to parameters uncertainty and external factors, the change of system ratings can negatively affect the controller's resilience. In this study, the YSA and the controller’s proportional, integral and derivative earnings ratings can be re-adjusted according to the condition while the control process continues. This also provides an adaptive and dynamic structure to the cut-grade PID controller. In the classical control applications, the earnings rates are initially adjusted by the designer and remain stable during the control period, not changing. However, in today’s control practices, these types of controls remain insufficient. The YSAs, after being trained, set the controller’s earnings ratings in the best way. Thanks to refuels, they improve the controller’s performance by reducing the error. If the parameters of the controlled system are deteriorated during the control process, the YSAs will automatically re-adjust the controller ratings to the optimal value. The recommended method facilitates the applicability of the FOPID controller for practical control applications. The design of FOPI, FOPD, FOPID controllers containing YSA using MATLAB/Simulink to show the performance of the recommended adaptive control method in two simulation examples has been carried out and unit step-by-step answers have been presented.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 203
Atıf : 190
Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi