Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 27
 İndirme 1
Sonlu Elemanlar Yöntemi ile Depreme Bağlı Heyelan Tehlike Modelleme
2020
Dergi:  
Beykent Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Heyelanlar yerçekimi doğrultusunda toprak, kaya ve organik malzemelerin hareketinden kaynaklı çok karmaşık jeomorfolojik olaylardır. Sayısal modeller, bu jeomorfolojik davranışların ve onların çevre ile etkileşimlerini tahmin etmek etmeye yarayan matematiksel tanımları ifade etmektedir. Sonlu elemanlar yönteminde sayısal model yaklaşımları kullanılarak çok karmaşık fiziksel denklemler basit olarak simüle edilebilmektedir. Bu çalışmada Zonguldak ili, Kozlu İlçesinde heyelan potansiyeli oluşturabilecek bir alan, sayısal olarak modellenerek statik ve dinamik yük altında nasıl bir davranış gerçekleştireceği sonlu elemanlar yöntemi yardımıyla incelenmiştir. Statik analizlerde çalışma alanında yapılan sondaj verilerinden faydalanılarak, gerçeğe uygun zemin parametreleri modele yansıtılmıştır. Buna göre şevin kararlı durumunda çevrede var olan bina yükleri göz ardı edildiğinde, model heyelanın akma bölgesinde maksimum yer değiştirmeler 30 cm olarak elde edilmiştir. Ayrıca, bölgenin depremselliğine uygun olarak seçilen Mw 7.1 Düzce depremi ivme kaydı modelde kullanılarak, potansiyel heyelan bölgesinin dinamik davranışı incelenmiştir. Dinamik analizlerde, kararlı durum değişerek, çalışma alanında depreme bağlı göçme ve yer değiştirme hareketleri elde edilmiştir. Buna göre en büyük düşey ve yatay yer değiştirmeler 40-50 cm civarında topuk kısmında elde edilmiştir. Deprem anında zayıf zeminin ve ortalama 20° eğimin etkisiyle, zeminde jeomorfolojik deformasyonlar meydana geldiği gözlenmiştir. Tüm analizler değerlendirildiğine, olası bir deprem anında çalışma bölgesinde var olan yerleşim yerlerinde can ve mal kayıplarının yaşanmaması için, bölgede afet tehlikesi azaltma yöntemlerinin uygulanması gerekliliği tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The end-elements method with the earthquake-related risk modeling
2020
Yazar:  
Özet:

Emotions are very complex geomorphological events resulting from the movement of soil, rocks and organic materials according to gravity. Numerical models represent mathematical definitions that help to predict these geomorphological behaviors and their interactions with the environment. In the method of the final elements, using numerical model approaches, very complex physical equations can be simulated simply. In this study, Zonguldak is an area that can create a heyelan potential in the Kozlu district, with the help of the method of the final elements that will be modeled numerically and performed under static and dynamic burden. In statistical analyses, using the survey data in the field of work, the real-world ground parameters are reflected in the model. According to this, when the building loads existing in the surrounding area are ignored in the stable state of the shell, the maximum place changes in the flow area of the model heyal are achieved as 30 cm. Furthermore, according to the region's earthquake, the MW 7.1 Flat earthquake drive record model used, the dynamic behavior of the potential heyelan region was studied. In dynamic analyses, the stable situation has changed, the work area has achieved earthquake-related migration and place change movements. According to this, the greatest slurry and horizontal ground changes were obtained in the coal part of about 40-50 cm. With the effect of the earthquake instantly weak soil and an average 20° curvation, geomorphological deformations occurred on the soil. All analyses were assessed, the need for the application of methods to reduce the risk of catastrophes in the area was established in order to avoid the loss of lives and goods in the settlements that exist in the immediate work area of a possible earthquake.

Anahtar Kelimeler:

2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Beykent Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 136
Atıf : 227
Beykent Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi