Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
 İndirme 3
Covid-19 Enfeksiyonunda Anti-Trombin-3, Protein C ve Protein S Düzeylerinin İncelenmesi
2021
Dergi:  
Sakarya Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: SARS-CoV-2 virüsünün etkeni olduğu COVİD-19 enfeksiyonu salgın oluşturan önemli bir hastalıktır. COVİD-19 hastalarının birçoğunda kanama ve pıhtılaşma bozukluklarının geliştiği yapılan çalışmalarla gösterilmiştir. Çalışmamızda, ağırlıklı olarak pıhtılaşma eğilimi gözlenen bu hasta grubunda, vücudun doğal antikoagülan proteinleri olan Antitrombin-3 (AT3), protein C (PC) ve protein S (PS) düzeylerinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: 15 Mart-31 Mayıs tarihleri arasında COVID-19 tanısıyla hastaneye yatışı yapılan 22 hasta çalışmaya alındı. Hastaların yaşı, cinsiyeti, kronik hastalıkları, servis / yoğun bakım yatışı, AT3, PC, PS düzeyleri, PT, aPTT, INR, D-Dimer, fibrinojen, rutin laboratuar parametreleri ve mortalite oranları retrospektif olarak değerlendirildi. Bağımsız değişkenler ile yoğun bakım ihtiyacı ve mortalite oranları istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 14’ü servis, 8’i yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) takip edilen toplam 22 hasta dahil edildi. Hastaların 17’si (%77,3) erkek, yaş ortalaması 66.6±33,78 yıl idi. Toplam 20 (%90,9) hastanın en az bir kronik hastalığı vardı. Bunların %36,3 sı Diyabet (DM), %54,5 ‘i hipertansiyon idi. Hastalarda nefes darlığı (%86,3) ve öksürük (%77,2) en sık görülen şikayetler idi. Takibinde 4 hastada ölüm gerçekleşti. Tartışma: Servis- YBÜ hastaları ve mortal- nonmortal hastalar olarak yapılan iki farklı karşılaştırmalar arasında, AT3, PC, PS, düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. Mortal hastalarda nonmortal gruba göre ortalama PTT düzeyleri anlamlı olarak yüksek bulunurken, faktör 9 düzeyleri de YBÜ grubunda servis hastalarına göre anlamlı olarak yüksek tespit edildi. Sonuç: Çalışmamız sonuçlarına göre COVID-19 hastalarında AT3, PC ve PS düzeyleri ile hastalık şiddeti arasında ilişki tespit edilmedi.

Anahtar Kelimeler:

Review of Anti-Trombin-3, Protein C and Protein S levels in Covid-19 infection
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: The SARS-CoV-2 virus is an important disease that causes the COVID-19 infection. Studies have shown that many of the COVID-19 patients develop bleeding and swelling disorders. In our study, in this group of patients, which mainly observed a tendance to smoothness, the aim was to study the levels of Antitrombin-3 (AT3), protein C (PC) and protein S (PS), which are the natural anticoagulant proteins of the body. Instruments and Methods: 22 patients with COVID-19 diagnosis were taken to the hospital between 15 March and 31 May. The patient’s age, gender, chronic diseases, service / intensive care, AT3, PC, PS levels, PT, aPTT, INR, D-Dimer, fibrinogenic, routine laboratory parameters and mortality rates were evaluated retrospective. Independent variables and intensive care needs and mortality rates were compared statistically. Results: In the study, 14 patients served, 8 were followed by a total of 22 patients in the intensive care unit (YBU). 17 of the patients (77.3%) were male, the average age was 66.6±33.78 years. A total of 20 (90.9) patients had at least one chronic disease. Of these, 36.3 percent were diabetes (DM) and 54.5 percent were hypertension. In patients, breathing difficulty (86.3%) and cough (77.2%) were the most common complaints. Four patients were killed. Between the two different comparisons made as mortal-non-mortal patients, there was no statistically significant difference between AT3, PC, PS, levels. In mortal patients, the average PTT levels were significantly high compared to the non-mortal group, while the factor 9 levels were significantly high compared to the service patients in the YBU group. Results: Our study finds that there was no connection between AT3, PC and PS levels and the severity of the disease in COVID-19 patients.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Sakarya Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 951
Atıf : 1.169
2023 Impact/Etki : 0.022
Sakarya Tıp Dergisi