Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
 İndirme 3
NORMAL KORONER ANJİOGRAFİSİ BULUNAN HASTALARDA MİYOKARD PERFÜZYON SPECT'TE İZLENEN DEFEKT LOKALİZASYONLARI İLE KORONER ARTER HASTALIĞI İÇİN RİSK FAKTÖRLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ
2005
Dergi:  
İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı, miyokard perfüzyon SPECT’te iskemik perfüzyon defekti olan, koroner anjiografisi normal bulunan kişilerde, koroner arter hastalığı için prediktif risk faktörlerinin dağılımı ve risk faktörleri ile perfüzyon defektlerinin lokalizasyonları arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Gereç ve yöntem: Miyokard perfüzyon SPECT’te iskemi düşündüren perfüzyon defekti olan ve sintigrafiden sonrafazla üç ay içerisinde yapılan koroner anjiografileri normal bulunan toplam 69 hasta (47 kadın, 22 erkek; ortalama yaş: 53±10 yıl) retrospektif olarak incelendi. Ellibeş (%80) hastaya yürüme bandında egzersiz, 14 (%20) hastaya farmakolojik stres testi yapıldı. Görüntülemede tek gün stres/rest protokolü uygulandı. Çalışmada istatistik yöntemi olarak Fisher’s exact test ve ki-kare testleri kullanıldı. Bulgular: Hastaların 44’ünde hipertansiyon, 32’sinde hiperlipidemi, 12’sinde diabet öyküsü vardı. Efor testi hastaların 19’unda (%27,5) pozitif olarak bulundu. Cinsiyet ile koroner arterlerden sağ koroner arter (RCA), hipertansiyon ile ise sirkumfleks (Cx) alanı arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p < 0,05). Kadınlarda anterior ve erkeklerde inferior duvarda perfüzyon defektlerinin daha sık görüldüğü izlendi. Sonuç: Koroner anjiografileri normal bulunan kadın hastalarda meme, erkek hastalarda diafragma attenüasyonu ve hipertansiyonu bulunan hastalarda lateral duvar perfüzyon defektleri yanlış pozitif sonuçlara neden olabilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 695
Atıf : 874
İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi