Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 19
 Görüntüleme 25
 İndirme 3
Gebelerin Öz Bakım Gücü ile Sağlık Uygulamaları Düzeylerinin ve Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi
2019
Dergi:  
Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada amaç gebelerin öz bakım gücü düzeylerini, yaptıkları sağlık uygulamalarını ve etkileyen faktörleri belirlemek, özbakım gücü ile sağlık uygulamaları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Tanımlayıcı ve kesitsel nitelikte yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Türkiye’nin doğusundaki bir il merkezinde bulunan 3 farklı Aile Sağlığı Merkezine başvuran 530 gebe oluşturmuştur. Veriler 1 Ekim 2017-30 Mayıs 2018 tarihleri arasında toplanmıştır. Verilerin toplanmasında “Anket formu”, “Gebelikte Sağlık Uygulamaları Ölçeği” ve “Öz-Bakım Gücü Ölçeği” kullanılmıştır. Gebelerin yaşlarına, eğitim düzeylerine, çalışma durumlarına, eşlerinin eğitim düzeylerine ve mesleğine, yaşadıkları yere, maddi durumlarına, sahip oldukları aile tipine, gebelik sayılarına, yaşayan çocuk sayılarına, gebeliği isteme durumlarına ve doğum öncesi bakım alma sayılarına göre Öz Bakım Gücü Ölçeği ve Sağlık Uygulamaları Ölçeği toplam puan ortalamaları arasındaki farkın anlamlı olduğu belirlenmiştir (p<0.001). Öz bakım Gücü Ölçeği toplam puan ortalamasının 100,71±24,29 ve Sağlık Uygulamaları Ölçeği toplam puan ortalamasının 114,43±17,90 olduğu saptanmıştır. Öz Bakım Gücü Ölçeği ile Sağlık Uygulamaları Ölçeği toplam puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır (r:0,766, p=0,000). Gebelerin öz bakım gücü düzeyleri ve yaptıkları sağlık uygulamalarının orta düzeyde iyi olduğu, öz bakım gücü düzeyleri arttıkça yaptıkları sağlık uygulamalarının da arttığı saptanmıştır. 25-34 yaş arasında olan, üniversite mezunu olan, gelir getiren bir işte çalışan, eşi üniversite mezunu ve memur olan, il merkezinde yaşayan, maddi durumu iyi düzeyde olan, çekirdek tipi aileye sahip, primipar, gebeliğini isteyen ve 4’ten fazla doğum öncesi bakım alan gebelerin diğer gebelere göre öz bakım gücü düzeylerinin ve yaptıkları sağlık uygulamalarının daha iyi düzeyde olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Identification of pregnancies' self-care power and levels of health applications and influencing factors
2019
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to determine the levels of self-care strength of pregnant women, their health practices and the influential factors, to study the relationship between self-care and health practices. It is made in defining and cutting-edge quality. The sample of the study was made by 530 pregnancies who applied to 3 different family health centers located in a province center in eastern Turkey. The data was collected between 1 October 2017 and 30 May 2018. In the collection of data, the "Anchorage Form", "The Scale of Health Applications in Pregnancy" and "The Scale of Self-Care Power" were used. According to the age of pregnant women, their educational levels, their working conditions, their educational levels and their profession, their place of residence, their financial conditions, their family type, their number of pregnancies, their number of living children, their demand for pregnancy and their number of pre-born care, the difference between the total score average is significant (p<0.001). The total score average of the maintenance power measurement is 100,71±24,29 and the total score average of the Health Applications measurement is 114,43±17,90. The Care Power Scale and the Health Applications Scale have been found to have a statistically positive relationship between the total score average (r:0,766, p=0,000). It is found that pregnant women have self-care strength levels and their health practices are good at the middle level, and the self-care strength levels are increasing and their health practices are also increasing. 25-34 years of age, university graduates, working in an income-making job, wife university graduates and officials, living in the center of the province, having a good financial status, having a core-type family, primipar, seeking pregnancy, and more than 4 pregnancies receiving pre-born care have better levels of self-care strength and their health practices than other pregnancies.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.031
Atıf : 5.844
2023 Impact/Etki : 0.194
Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi