Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
İskemik Serebrovasküler Olay Geçirmiş Hastalarda Hemoglobin A1c, Laktat, Prokalsitonin Seviyelerinin Fonksiyonel Sonuç ile İlişkisi
2021
Dergi:  
Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç:Amaç: İnme yönetiminde prognostik parametrelerin ortaya konması, acil servis hekimleri için mortalite ve morbiditeyi azaltmada önemlidir. Akut inmede prognoz için belirlenebilmiş herhangi bir parametre bulunamamıştır. Bu çalışmada, serum prokalsitonin(PCT), laktat ve HgA1c düzeylerinin başvuru sırasındaki ve PCT ve laktat düzeylerinin 2 saat içindeki değişikliklerinin akut iskemik inmeden sonra kısa dönem fonksiyonel sonuçla (3. gün) ilişkili olup olmadığını belirlemeyi amaçladık. Hastalar ve Yöntem:Bu prospektif gözlemsel prognostik test çalışmasıydı. Ardışık tüm hastalar çalışmaya dahil edildi. Giriş ve 2. saatte tüm deneklerden PCT ve laktat seviyeleri ve giriş HgA1c düzeyleri toplandı. Bu değerleri 3. günde Modifiye Rankin Skalası (mRs) ve mortalite ile ilişkilendirmeyi ve prediktif değerlerini belirlemeyi amaçladık. Bulgular:İyi (mRS <2) ve kötü sonlanımlı gruplar arasında PCT ve laktat değerlerinin kendileri ile PCT ve laktat değer değişimleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı. İki grup arasında geliş HgA1c değeri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardı. Olumsuz sonucu belirlemek için eşik değer analizi yapıldığında, eşik değer 5.7 olarak belirlendi. Sonuç:Çalışma sonuçları, ilk başvuru sırasında daha yüksek HgA1c düzeyi olan iskemik inme hastalarının 3. günde kötü fonksiyonel nörolojik sonuç risk artışı olduğunu göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

Relationship Between The Serum Levels Of Procalcitonin, Lactate, Hga1c and Functional Outcome In Acute Ischemic Stroke Patients
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose:Prognostic parameters in stroke management are important for emergency department physicians to reduce mortality and morbidity. No parameters could be determined for prognosis in acute stroke. In this study, we aimed to determine whether serum procalcitonin(PCT), lactate and HgA1c levels at admission and changes of PCT and lactate levels in 2 hours were associated with short-term functional outcome (3rd day) after acute ischemic stroke. Patients and Methods:This was a prospective observational prognostic test study. All consecutive patients admitted to the emergency department and diagnosed as the first episode of acute ischemic stroke were included in the study. On admission and 2nd hour, PCT and lactate levels and admission HgA1c levels were collected from all subjects. We aimed to correlate these values with Modified Rankin Scale (mRs) and mortality on the 3rd day and to determine their predictive value. Results:There was no statistically significant difference in PCT and lactate values and in terms of PCT and lactate clearances between the favorable (mRS <2) and nonfavorable groups. There was a statistically significant difference between two groups in terms of HgA1c value. When the threshold value analysis was performed to determine the non-favorable outcome, the threshold value was determined as 5.7. Conclusion:Our results demonstrate that ischemic stroke patients with higher levels of HgA1c at the time of initial presentation have an increased risk for poor functional neurological outcome at the 3rd day.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.079
Atıf : 4.347
2023 Impact/Etki : 0.11
Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi