Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 19
Benign Prostat Hiperplazisinde Sık Uygulanan Cerrahi Tedavi Tiplerinin Etkinlik ve Erektil Fonksiyonlar Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi
2021
Dergi:  
Journal of Anatolian Medical Research
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada benign prostat hiperplazisi (BPH) hastalığında uygulanan farklı cerrahi tedavi seçeneklerinin erektil fonksiyonlar üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Medikal tedavi dirençli BPH semptomları olan ve cerrahi tedavi endikasyonu konulan hastalar 4 farklı cerrahi grubuna (KTP-lazer prostatektomi (KTP-LP), plazmakinetik transüretral rezeksiyon-prostat (Plazmakinetik TUR-P, konvansiyonel transüretral rezeksiyon prostat (TUR-P) ve açık transvezikal prostatektomi (TVAP)) ayrılmıştır. Hastalar tedavi başlamadan önce ve postoperatif 6. ayda değerlendirilmişlerdir. Gruplar birbirleri ile Uluslararası Prostat Semptom Skoru (IPSS), Uluslararası Erektil Fonksiyon İndeksi (IIEF), Yaşam Kalite Skoru (YKS) ve Ejakülatuar Disfonksiyon (EjD) açısından karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya her bir gruba 25’er hasta olmak üzere toplam 100 hasta dâhil edildi. Hastaların yaş ortalaması 66.98 ± 8.0 yıl idi. IPSS ve YKS skorları ameliyat sonrası 6. ayda ameliyat öncesi döneme göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde düzelme gösterirken, IIEF skorunda benzer bir düzelmeye rastlanmadı. Cerrahi alt grupları kendi arasında değerlendirildiğinde IIEF değerleri bakımından plazmakinetik TUR-P hastaların belirgin bir düzelme, TUR-P ve TVAP uygulanan hastalarda belirgin bir kötüleşme olduğu görülürken, KTP-LP uygulanan hastalarda IIEF değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik saptanmamıştır. Ameliyat sonrası 6. ayda genel EjD görülme sıklığı %35 olarak saptandı ve EjD oranı en yüksek cerrahi tipi ise TVAP ameliyatı idi (%56). Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına göre, tüm cerrahi yöntemler BPH semptomlarını gidermede etkin bulunmuştur. Erektil fonksiyonlar bakımından alt gruplar içerisinde Plazmakinetik TUR-P daha başarılı bir cerrahi tedavi yöntemi olarak öne çıkarken, EjD bakımından en başarısız yöntemin TVAP olduğu söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation of the effectiveness and effect of frequently applied types of surgical therapy in benign prostate hyperplasia on erectile functions
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: This study aims to investigate the effects of different surgical treatment options applied in benign prostate hyperplasia (BPH) disease on erectile functions. Instruments and Methods: Patients with medical treatment-resistant BPH symptoms and indicated for surgical treatment are divided into 4 different surgical groups (KTP-laser prostatectomy (KTP-LP), plasmakinetic transuretral resection-prostatic (Plasmakinetic TUR-P, conventional transuretral resection prostate (TUR-P) and open transvezical prostatectomy (TVAP)) Patients are evaluated before the start of treatment and in the postoperative 6th month. The groups are compared with each other in terms of International Prostate Symptom Score (IPSS), International Erectile Function Index (IIEF), Life Quality Score (YKS) and Ejaculatory Disfunction (EjD). Results: A total of 100 patients, including 25 patients, were included in each group. The average age of patients was 66.98 ± 8.0 years. The IPSS and YKS scores showed statistically significant improvements in the 6th month after the surgery compared to the pre-operative period, while no similar improvement was found in the IIEF scores. When the surgical subgroups were evaluated among themselves, a significant improvement in plasma-minetic TUR-P patients in terms of IIEF values, a significant deterioration in TUR-P and TVAP patients, while statistically significant changes in IIEF values were not observed in KTP-LP patients. In the sixth month after the surgery, the general frequency of EjD was 35% and the highest type of surgery was the TVAP surgery (56%). Result: According to the results of our study, all the surgical methods have been effective in removing the symptoms of BPH. In terms of erectile functions, plasmakinetic TUR-P is highlighted as a more successful surgical treatment method in subgroups, while the most failed method in terms of EjD is TVAP.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Journal of Anatolian Medical Research

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 147
Atıf : 66
Journal of Anatolian Medical Research