Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 81
 Görüntüleme 18
 İndirme 3
Annelerin Emzirme Konusunda Uygulamaları ve Etkileyen Faktörler
2017
Dergi:  
Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Tanımlayıcı olarak planlanan çalışma; annelerin emzirmeye başlama zamanlarını, sürdürmelerini, emzirme konusundaki uygulamalarını ve bunu etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini Trabzon Tıp Fakültesi Farabi Hastanesinde Çocuk Polikliniğine başvuran ve araştırmaya katılmayı kabul eden 19-45 yaş arası 401 anne oluşturmuştur. Veriler, araştırmacılar tarafından literatür doğrultusunda hazırlanan anket formu ile yüz yüze görüşülerek elde edilmiştir. Veriler SPSS 22.0 programıyla analiz edilerek, grupların karşılaştırılmasında ki-kare testi kullanılmış ve istatistiksel anlamlılık düzeyi p< 0,05 olarak kabul edilmiştir. Annelerin %66,1’i anne sütü ve emzirme konusunda eğitim almış, %45,6’sı doğumdan sonra ilk yarım saat içinde emzirmeye başlamış, %76,3’ü doğumdan sonra ilk besin olarak anne sütü, %14,0’ü ise formül mama vermiştir. Annelerin %72,8’i bebeklerini her istediğinde,%74.3’üher seferinde 15dk dan fazla bir süre emzirdiğini ancak sadece % 9,0’ı ilk altı ay sadece anne sütü verdiğini belirtmiştir. Altı aydan daha az anne sütü veren annelerin; %27,5’i bebeğin emmeyi bırakmasını, %26’sı ise anne sütünün yetersiz olmasını neden olarak göstermiştir. Annelerin %52,6’sı 4-5. aylarda ek gıdalara başladığını, %58,1’i ek gıda olarak su ve formül mama verdiğini, %45,4’ünün biberon, %44,9’unun emzik kullandığı ve %12,2’si ise mamanın anne sütüne eş değer olduğunu düşündüğünü belirtmiştir. Annelerin yaşı, öğrenim düzeyi, çalışma durumu, aile yapısı, antenatal izlem sıklığı, anne sütü ve emzirme ile ilgili eğitim alma durumu ve yaşayan çocuk sayısı ile sadece anne sütü verme durumu arasında anlamlı bir fark saptanmıştır(p<0.05). Sonuç olarak annelerin ilk altı ay sadece anne sütü verme oranlarının düşük olduğu, erken dönemde ek gıdalara başladığı ve biberon/emzik kullanma alışkanlıklarının yaygın olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.031
Atıf : 5.844
2023 Impact/Etki : 0.194
Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi