Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 8
 İndirme 3
Pediatrik ürolitiyazis: 342 hastaya ait verilerin değerlendirilmesi
2009
Dergi:  
Düzce Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Üriner sistem taş hastalığı (ÜSTH), çocuklarda ilerleyici renal hasar oluşturabilen önemli bir hastalıktır. Bu çalışmada pediatrik ÜSTH’nın klinik özelliklerini ve olası risk faktörlerinin araştırılması amaçlandı.On yıllık sürede izlenen 205’i erkek (%59.9), 137’si kız (%40.1) olmak üzere, toplam 342 ürolitiazisli çocuğa ait veriler retrospektif olarak incelendi.Başvuru esnasında hastaların ortalama yaşı 7.2±5.1 yıl idi. İlk başvuruda 79 hastada (%23.1) böbrek yetmezliği olupbunların %79’u prerenal ve % 21’i çift taraflı taş tıkamaya bağlı postrenal böbrek yetmezliği idi. Taş yerleşimi sayı ve oranları: 124 hastada (%36.6) sağda, 98 hastada (%28.7) solda ve 120 hastada (%35.1) çift taraflı idi. Taşların % 89.6’sı böbrekte ve pelviste bulunuyordu. Ailede taş hastalığı öyküsü 87 hastada (%25.4) mevcuttu. Hastaların öne çıkan başlıca şikayetleri; karın ağrısı (% 64.3), huzursuzluk (% 58.2), ağrılı idrar yapma (% 48.7) ve renal kolik (% 32.4) idi. İdrar tetkikinde; lökositüri % 46.2, hematüri %43.6, proteinüri %32.2 ve kristalüri %18.1 oranlarında görüldü. İdrar kültürlerindesık (%65.4) E.coli üredi. Taş analizi yapılan hastalardasık kalsiyum oksalat taşına (% 58.0) rastlandı. İdrar tetkikleriyle saptanansık risk faktörleri: hiperkalsiüri (%25.4) ve hipositratüri (%14.0)idi. Hastaların %26.3’inde ilave üriner sistem anormalliğine rastlandı. Ürolitiyazis; tıkayıcı üropati sonucu akut böbrek yetmezliği yapabilmesi nedeniyle önemlidir. Ürolitiyazis tanısı alan çocuklar da metabolik çalışmalar yapılmalı ve bu çocuklarda ilave üriner sistem anomalileri de araştırılmalıdır

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Düzce Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 789
Atıf : 911
Düzce Tıp Fakültesi Dergisi