Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
 İndirme 5
LAVANDULA ANGUSTIFOLIA MILLER UÇUCU YAĞI ÜZERİNDE FARMAKOGNOZİK ARAŞTIRMALAR
2022
Dergi:  
İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi
Yazar:  
Özet:

Lavandula türleri sahip oldukları bileşikleri nedeni ile tedavide, parfümeride, gıda, kozmetik ve ilaç endüstrilerinde yararlanılan bitkilerdir. Araştırmanın konusu olan Lavandula angustifola Miller bitkisi, halk arasında çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Bitkinin ülkemizde yaygın olarak kültürü yapılmaktadır. Lavandula türleri, çeşitli etken maddelerinin yanı sıra, özellikle içerdikleri uçucu yağ nedeniyle önemlidir. Lavandula angustifolia Miller diğer türlerinden daha çok ve en değerli uçucu yağa sahip olan türdür. Bunun yanında Lavandula latifolia ve Lavandula hybrida’nın uçucu yağları da ticari öneme sahiptir. Bu araştırmada bitki Isparta ili Keçiborlu ilçesinden toplanmıştır. Bitkinin çiçekli dal uçları distillenmiş ve kuru ağırlık üzerinden %3.39 (h/a) oranında uçucu yağ elde edilmiştir. L. angustifolia’dan elde edilen bu uçucu yağ, GC-MS kullanılarak analiz edilmiş olup 34 bileşik saptanmıştır. Uçucu yağda ana bileşenler olarak; linalol (%47.66), 1.8-sineol (%9.10), linalil asetat (%7.65) ve kafur (%6.46) tespit edilmiştir. Bu araştırma sonucuna göre, Lavandula angustifola örneğinden elde edilen uçucu yağ, lavandin esansına benzer kompozisyonu nedeniyle gıda, kozmetik, sabun ve ilaç endüstrileri ile fitoterapi ve aromaterapi alanında değerlendirilebilecek bir uçucu yağdır.

Anahtar Kelimeler:

Pharmacognosic Studies On Lavandula Angustifolia Miller Essential Oil
2022
Yazar:  
Özet:

Lavandula species are plants that are used in treatment, perfumery, food, cosmetics, and pharmaceutical industries due to the compounds they contain. Lavandula angustifola Miller plant, which is the subject of the research, is used to treat various diseases in folk medicine. The plant is widely cultivated in our country. Lavandula species are especially important because of the essential oil they contain, as well as their various active ingredients. Lavandula angustifolia Miller is the species that has more and the most valuable essential oil than other species. In addition, the essential oils of Lavandula latifolia and Lavandula hybrida are also of commercial importance. The plant has been collected from Keçiborlu district of Isparta province in this study. The plant's flowering tops have been distilled, and essential oil has been obtained at the rate of 3.39% (v/w) on the dry weight. This essential oil obtained from Lavandula angustifolia has been analyzed by using GC-MS, and 34 compounds have been detected. As the main components in essential oil; linalool (47.66%), 1.8-cineol (9.10%), linalyl acetate (7.65%) and camphor (6.46%) have been detected. According to the results of this research, the essential oil obtained from Lavandula angustifola is an essential oil that can be evaluated in the food, cosmetic, soap, and pharmaceutical industries and the fields of phytotherapy and aromatherapy due to its composition which is similar to lavandin essence.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 420
Atıf : 960
İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi