Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
Kanser Hastalarında Yaşam Kalitesi ve Oral Mukozit
2014
Dergi:  
Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışma; kanser hastalarında yaşam kalitesini ve oral mukoziti değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Hastalar ve Yöntemler: Araştırma, 01.07.2011 ile 01.01.2012 tarihleri arasında tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Atatürk Üniversitesi, Araştırma Hastanesi, Onkoloji servisinde derecelendirilmiş oral mukozit tanısı alan 121 hasta ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya ilgili kurumlardan izin alındıktan sonra başlanmış, çalışmanın amacı açıklanan ve kabul eden bireyler alınmıştır. Veriler, Tanıtıcı Özellikler Formu ve yaşam kalitesinin değerlendirmesinde; kronik hastalarda geçerlik ve güvenirliliği yapılarak Türk toplumuna uyarlanan SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Veriler SPSS 20.0 programında değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışma sonucunda; 1. Kür ve mukozit derecesinde olanların, şehir merkezinde yaşayanların ve çocuğu olmayanların “fiziksel işlev”, kanser dışı kronik hastalığı olmayanların “mental rol”, çocuğu olmayanların “fiziksel rol”, mukozit derecesi 1 olanların “ağrı”, kadınların, ilde yaşayanların çocuğu olmayanların ve mukozit derecesi 1 olanların “mental sağlık”, çocuğu olmayanların ve 1.kür tedavisini alanların “enerji”, 1. kür tedavisi alanların “sosyal işlev”, 1.derece oral mukoziti olanların, il merkezinde yaşayanların, bekarların, çocuğu olmayanların ve 1.kür tedavi alanların, “genel sağlık anlayışı” alt boyut puanları daha yüksek saptandı. Sonuç: Oral mukozit derecesinin düşmesine bağlı olarak; 1. Derece mukoziti olanların çektikleri ağrı daha az, mental sağlıkları daha iyi ve genel sağlık anlayışları daha yüksektir. Kanser hastalarında yaşam kalitesini düşüren etkenler belirlenebilirse, sağlık profesyonelleri yaşam kalitesini iyileştirmek için gerekli stratejileri belirleyebilir ve gerekli girişimlerde bulunabilir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.079
Atıf : 4.366
Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi