Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
Platform Üzerinde Uygulanan Denge Testi Esnasında Kalp Atım Hızı Değişkenliğinin Non-Invazif Değerlendirilmesi
2023
Dergi:  
Spor Bilimleri Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Denge sağlamaya çalışılırken, sinir-kas aktivitesi artar. Artan sinir-kas aktivitesi kalp atım hızı değişkenliği parametrelerinde değişikliklere neden olur. Kalp atım hızı değişkenliği ölçümünde genel olarak 5 dakika ve üzerinde kayıtlar alınmaktadır. Fakat son yıllarda özellikle fiziksel kapasite ölçümünde 5 dakikadan 10 saniyeye kadar ultra kısa süreli kalp atım hızı değişkenliği ölçümleri de yapılmaktadır. Bu çalışmanın amacı dinamik denge testi öncesi, sırası ve sonrasında, denge test platformunda belirlenen merkezde kalma süresine göre oluşturulan gruplar arasında kalp atım hızı değişkenliği değerlerinin karşılaştırılmasıdır. Çalışmaya 63 sağlıklı erkek (yaş=25.8±3.3 yıl; boy uzunluğu=176.6±5.5; vücut ağırlığı=77.6±8.0) katılımcı olarak alınmıştır. Kalp atım hızı değişkenliği test öncesinde 60 saniye boyunca kaydedilmiştir. Daha sonra katılımcılar ayakkabısız olarak denge platformuna çıkartılmıştır. Kalp atım hızı değişkenliği bu sırada 60 saniye ve test bitiminde 60 saniye olarak kaydedilmiştir. Denge testi sonunda denge cihazının test prosedürüne göre A, B, C, D bölgelerinden en fazla A bölgesinde yani merkez noktasına en yakın bölgede kalabilenler 1. grup (n=38), diğerleri 2. grup (n=25) olarak gruplandırılmıştır. Çalışma sonucunda normalize edilmiş düşük frekans ve normalize edilmiş yüksek frekans için kalp atım hızı değişkenliği değişiklikleri açısından gruplar arası anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0.05). Sonuçta çalışmamızda denge becerisi daha iyi olan katılımcıların kalp atım hızı değişkenliği değerlerinin daha yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Kalp atım hızı değişkenliğinin yorgunluğun da bir göstergesi olduğu düşünüldüğünde, denge becerilerini geliştirmeye yönelik egzersizlerin uygulanmasının sporcuların otonom sinir sistemine katkı sağlayacağını söyleyebiliriz.

Anahtar Kelimeler:

Non-invasive Evaluation Of Heart Rate Variability During Platform Balance Test
2023
Yazar:  
Özet:

Neuromuscular activity also increases as we try to maintain our balance. Neuromuscular activity also causes changes in heart-rate-variability parameters. In the measurement of heart-rate-variability, recordings are generally taken for 5-minutes or longer. However, in recent years, ultra-short-term heart-rate-variability measurements from 5-minutes to 10-seconds have been made, especially in physical capacity measurement. The aim of the present study is to compare the heart-rate-variability parameters between the groups formed according to the performance before, during and, after the dynamic balance test. The sixty-three healthy males were recruited (age=25.8±3.3 years; height=176.6±5.5; weight=77.6±8.0) participated voluntarily. Heart-rate-variability was recorded for 60-seconds prior to testing. Afterwards, the participants were taken to the platform without shoes.Heart-rate-variability was recorded for 60-seconds at this time and 60-seconds at the end of the test. At the end of the balance test, according to the test procedure of the balance device, those who could stay in the A, B, C, D regions the most, that is, in the region closest to the center point, were grouped as the 1st group (n=38) and the others as the 2nd group (n=25). As a result of the study, a statistically significant difference was found between the groups in terms of heart rate variability changes for normalized low-frequency and normalized high-frequency significant differences were found between which groups (p<0.05). As a result, it was concluded in our study that participants with better balance skills had higher heart-rate-variability values. Considering that heart rate variability is also an indicator of fatigue, we can say that the implementation of exercises aimed at improving balance skills will contribute to the autonomic nervous system of the athletes.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Spor Bilimleri Araştırmaları Dergisi

Alan :   Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 260
Atıf : 953
Spor Bilimleri Araştırmaları Dergisi