Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
Bulanık AHS Yöntemi İle Konteyner Terminalleri İçin RFID Sistemi Seçimi
2021
Dergi:  
İşletme Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç –  Sürekli gelişim içinde olan bilgi teknolojileri, tüm sektörlerde olduğu gibi konteyner limancılık sektöründe de rekabet edebilirliğin ve yüksek kalitede hizmet sunmanın en önemli araçlarından birisidir. Liman/terminal operasyonlarında verimlilik düzeylerini, yüklerin ve liman tesislerinin güvenliklerini arttırmada bilgi teknolojilerinden sıklıkla yararlanılmaktadır.  Bu noktada RFID (Radyo Frekansı ile Tanımlama)  teknolojisi en fazla öne çıkan teknolojilerden birisi olarak görülmektedir. Sağladığı avantajlar çok çeşitli olsa da bu teknolojinin konteyner terminallerindeki adaptasyonu ve entegrasyonu yüksek maliyet ve karmaşıklıklar içermektedir. Bu bağlamda RFID  teknolojisine yatırım yapmayı planlayan konteyner terminallerinin optimal RFID uygulamasını seçme kararı stratejik önem taşımaktadır. Bu teknolojinin konteyner taşımacılığı ve terminallerinde kullanımı konusundaki çalışmalar oldukça kısıtlı sayıdadır. Bu çalışmada konteyner terminallerine adapte edilecek RFID sisteminin seçiminde göz önünde bulundurulması gereken kriterler belirlenerek özgün bir modelin oluşturulması ve bu model ile  farklı RFID sistemlerinin değerlendirilerek ülkemizdeki konteyner terminallerine en uygun sistemin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem –  Belirtilen amaçlar doğrultusunda akademik yazın incelenmiş , konunun uzmanları ile görüşülmüş ve ilgili modele yönelik olarak beş ana ve bunlara bağlı yirmi beş alt kriter belirlenerek BAHS (Bulanık Analitik Hiyerarşi Süreci) yöntemi ile analiz edilmiştir. Analizde kullanılan veriler, bu teknolojiyi incelemiş, bilen ve kullanan Türkiye’deki 3 büyük konteyner terminalinde çalışan uzmanlara uygulanan anketler ile elde edilmiştir. Bulgular – Ülkemizdeki konteyner terminalleri için en uygun sistem alternatifinin; taşıyıcı araçların ve sürücülerinin RFID etiketleri ile kimliklendirilmesi ve liman kapılarına konacak okuyuculardan sağlanacak verilerden faydalanılması olduğu saptanmıştır. Tartışma –  Bu çalışmada konteyner terminallerinde RFID sistem seçimine yönelik olarak kapsamlı bir model ortaya konulmuş ve oluşturulan model çerçevesinde konteyner terminallerimize en uygun RFID sistem alternatifi belirlenmiştir. Her çalışmada olduğu gibi bu çalışma kapsamında oluşturulan model de şartlar değiştikçe revize edilmelidir. Araştırmanın yapıldığı dönemde ülkemize yönelik olarak ve bu kapsamda bir çalışma bulunmaması nedeni ile yazarlar literatüre mütevazi bir katkı yapmayı ummaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Select the RFID system for container terminals with the AHS method
2021
Yazar:  
Özet:

Goal - Continuously developing information technologies, as in all sectors, are one of the most important tools for competitiveness and the provision of high-quality services in the container port industry. Information technologies are often used in port/terminal operations to improve efficiency levels, the safety of cargo and port facilities.  At this point, RFID (Radio Frequency Identification) technology is seen as one of the most prominent technologies. Although its advantages are very diverse, the adaptation and integration of this technology in container terminals involves high costs and complexities. In this context, the decision to choose the optimal RFID application for container terminals planning to invest in RFID technology is strategic. The work on the use of this technology in container transportation and terminals is quite limited. This study aims to determine the criteria to be taken into account when choosing the RFID system to be adapted to the container terminals and to create an original model and to assess the different RFID systems and to determine the most suitable system for the container terminals in our country. Method - The academic summer was studied in accordance with the objectives specified, discussed with the specialists of the subject and analyzed by the method of BAHS (Bulanic Analytical Hierarchy Process) by determining the five main and twenty-five sub-criteria for the relevant model. The data used in the analysis was obtained with surveys applied to experts working in the 3 major container terminals in Turkey who have studied, known and used this technology. The best system alternative for container terminals in our country has been found to identify the carriers and drivers with RFID labels and to take advantage of the data provided by the readers to place on the port doors. Discussions - In this study a comprehensive model for the choice of RFID systems in container terminals was presented and the model created in the framework of the best RFID system alternative for our container terminals was determined. As in every study, the model created within this work should be revised as the conditions change. In the period of the research was conducted towards our country and because there was no study in this scope, the writers hope to make a modest contribution to literature.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










İşletme Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.210
Atıf : 9.785
2023 Impact/Etki : 0.424
İşletme Araştırmaları Dergisi