Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
Coping strategies, anxiety, depression, and quality of life in rheumatoid arthritis patients
2023
Dergi:  
Journal of Experimental and Clinical Medicine
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı, olumsuz psikolojik etkileri olduğu bilinen Romatoid Artrit (RA) hastalığının depresyon, anksiyete, baş etme ve yaşam kalitesi üzerine etkisini değerlendirmektir. Yöntemler: Çalışmaya 59 RA hastası ve 56 sağlıklı birey (kontrol grubu) dahil edildi. Veri toplamak için sosyodemografik veri formu, Beck Anksiyete Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, COPE (başa çıkma) ölçeği ve RA Yaşam Kalitesi Anketi kullanılmış ve sonuçlara göre gruplar karşılaştırılmıştır. Bulgular: RA hastalarının kontrol grubuna göre daha yüksek depresyon ve anksiyete düzeylerine sahip oldukları gözlendi (p<0,001, tümü). RA hastalarının orta düzeyde depresyon ve hafif düzeyde anksiyeteye sahip oldukları bulundu. RA grubu, kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşük problem odaklı başa çıkma puanlarına sahipti (p=0,002). RA hastalarının anksiyete ve ağrı düzeyleri arttıkça depresyon düzeylerinin de arttığı bulundu. Ayrıca depresyon, anksiyete ve ağrı düzeyleri arttıkça yaşam kaliteleri de düşmektedir. Sonuç: RA hastalarının kontrol grubuna göre daha yüksek depresyon ve anksiyete düzeylerine sahip olduğu bulundu. RA hastalarının artan anksiyete ve ağrı ile depresyon düzeylerinin arttığı, artan depresyon, anksiyete ve ağrı düzeyleri ile yaşam kalitelerinin düştüğü görüldü. RA'lı hastalarda psikiyatrik yaklaşımların yaşam kalitesine katkı sağlayabileceği kanaatindeyiz.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Özet:

Objective: The purpose of this study was to evaluate the effect of Rheumatoid Arthritis (RA) disease, which is known to have negative psychological effects, on depression, anxiety, coping, and quality-of-life. Methods: In the study, 59 RA patients and 56 healthy individuals (control-group) were included. Sociodemographic data form, Beck Anxiety Scale, Beck Depression Scale, COPE (coping) scale, and RA Quality-of-Life Questionnaire were used to collect data, and the groups were compared according to the results. Results: The RA patients were observed to have higher levels of depression and anxiety compared to the control group (p<0.001, all). The RA patients were found to have moderate depression and mild anxiety. The RA group had significantly lower problem-focused coping scores (p=0.002) compared to the control group. It was found that as the RA patients’ anxiety and pain levels increased, so did their level of depression. Moreover, as their depression, anxiety, and pain levels increased, their quality-of-life decreased. Conclusion: It was found that RA patients had higher depression and anxiety levels compared to the control group. It was observed that the RA patients’ level of depression increased with increasing anxiety and pain, while their quality of life decreased with increasing levels of depression, anxiety, and pain. We are of the opinion that psychiatric approaches can contribute to quality-of-life in patients with RA.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Journal of Experimental and Clinical Medicine

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.457
Atıf : 910
Journal of Experimental and Clinical Medicine