Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 70
 İndirme 24
1994 Yılından Günümüze Türkiye’de İç Borçların Gelişimi
2020
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, Türkiye’nin iç borçlarının gelişimi konusunda genel bir çerçeve çizmek ve gerçekleştirilen uygulamaları netleştirmektir. Bu amaçla çalışmada Türkiye ekonomisinin 1994 yılı ve sonrasındaki iç borçlarının durumu, yapılma nedenleri ve devletin uygulamalarına yer verilmiştir. 1990’lı yıllarda giderek artan iç borç stoku ekonomik büyümeyi engellemiş ve devletin politikalarının uygulanmasını zorlaştırmıştır. Bu çalışmada bugüne kadarki (2021) bütçe dönemleri itibarıyla   borç stoku içinde iç borçlanmanın gelişimi ise “yıllar itibariyle yapılan iç borçlanma tutarları, oluşan net iç borç kullanımı ve bu borçların anapara ve faiz ödeme tutarları, iç borç stoku ve iç borç stokunun GSYH içindeki yüzdesi gibi oranlarla gösterilmektedir. Çalışma bütçe açıklarının finansmanında iç borç kullanımının etkilerini açıklar niteliktedir. Çalışma 1994-2019 yılları arasını kapsamaktadır. 1994 yılının başlangıç olarak alınma nedeni yukarıda da vurgulandığı gibi Türkiye’de kriz sonrası dönemde iç borçlanmanın giderek artmasıdır. Bu çalışmada iç borçlanmanın devletin hangi faaliyetleri sonucu yapıldığı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışma neticesinde Türkiye ekonomisinin iç borçlarının artış eğiliminde olduğu sonucuna varılmıştır. Toplam iç borç stoku çalışma dönemi itibarıyla 2019 yılında 755.100.000 Bin TL’ye yükselmiştir. Dolayısıyla bu durum, Türkiye’nin borçlanma ihtiyacının sürdüğünü göstermektedir. Bunun yanında 2021-2023 OVMP’ye göre alınacak mali tedbirlerin Kovid 19 salgının gerektirdiği gerek ekonomik gerek sosyal mücadele nedeniyle karşılaşılan ve karşılaşılacak olan olumsuz etkileri bertaraf etmek için “alınan kamu maliyesi tedbirlerinin geçici süreyle uygulanacak olmasına” ilişkin vurgu ve “Mali Plan dönemi sonunda bütçe açığının GSYH’ye oranının yüzde 3,5 olarak” hedeflenmesi, borçlanma ihtiyacının zorunluluk haline geldiğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

The growth of domestic debt in Turkey from 1994 to today
2020
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to draw a general framework on the development of the internal debt of Turkey and to clarify the practices carried out. In this study, the situation of the domestic debt of the Turkish economy in 1994 and after, the reasons for its implementation and the practices of the state were included. In the 1990s, the increasing stock of domestic debt blocked economic growth and made it difficult to implement government policies. In this study, the development of domestic debt in the stock of debt from the budget periods until now (2021) is the development of domestic debt in the stock of debt. Internal debt amounts made over the years, the net use of internal debt formed and the income and interest payments of these debt, the internal debt stock and the percentage of the internal debt stock within GDP It is shown in proportions. The work is able to explain the effects of domestic debt use in the financing of the budget gap. The study covers the years 1994-2019. The reason for taking it as the beginning of the year 1994 is the increased domestic debt in Turkey during the post-crisis period as highlighted above. In this study, it was attempted to figure out what internal debt was done by the government. The study concluded that the internal debt of the Turkish economy has a tendency to increase. The total domestic debt stock has risen to 755.100,000,000 TL in 2019 from the working period. This shows that Turkey is still in need of debt. In addition, the financial measures to be taken in accordance with the 2021-2023 OVMP requires the economic need to eliminate the negative effects that are faced and will be faced due to the social struggle. " The public funding measures will be implemented temporarily.” Relationship and “ In the end of the financial plan period, the budget gap to the GDP is targeted by 3.5 percent. It shows that the need has become a necessity.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 924
2023 Impact/Etki : 0.101
Turkish Studies Social Sciences