Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 38
 İndirme 9
TÜRKİYE'DE FEN EĞİTİMİNDE PROBLEME DAYALI ÖĞRENME ARAŞTIRMALARININ BETİMSEL İÇERİK ANALİZİ
2015
Dergi:  
Kastamonu Education Journal
Yazar:  
Özet:

Probleme Dayalı Öğrenme (PDÖ) öğrencilerin günlük yaşamlarında karşılaştıkları veya karşılaşabilecekleri problem durumlarına alternatif çözüm önerileri üretebilmelerini sağlayan aktif öğrenme yöntemlerinden biridir. Bu çalışmada ülkemizde fen eğitimi alanında PDÖ’yle ilgili yapılan yüksek lisans ve doktora tez çalışmalarının araştırma konusu, yöntem, örneklem, veri toplama araçlarının çeşitliliği ve verilerin analiz yöntemleri gibi değişkenler dikkate alınarak bir betimsel analizi yapılmıştır. Bu amaçla fen eğitimi alanında PDÖ’yle ilgili 2001-2012 yılları arasında yapılmış ve YÖK tez merkezinden tam metin ve izinli olarak ulaşılan 28’i yüksek lisans 12’si doktora olmak üzere toplam 40 tezin meta analizi yapılmıştır. Tezlerin %97.5’inde PDÖ’nün öğrenmeye olan etkisi üzerine yoğunlaşıldığı tespit edilmiştir. Kullanılan araştırma yöntemi bakımından ise %95’lik bir oranla nicel araştırma deseni ve bu desenden %85’lik bir oranla da yarı deneysel araştırma deseninin çoğunlukla kullanıldığı görülmüştür. Yaygın kullanılan veri toplama araçlarının başarı ve ilgi-tutum-yetenek testleri olduğu belirlenmiştir. Örneklem seçimi bakımından lisans ve ilköğretim (6-8) öğrencileriyle yürütülen çalışmaların daha fazla olduğu görülmektedir. Araştırmadan elde edilen bulgular, PDÖ’yle ilgili çalışmaların ülkemizde 2006 yılına kadar pek yaygın olmadığını, 2006-2010 yılları arasında var olan artışın 2011 yılından itibaren yeniden azalmaya dönüştüğünü göstermektedir. Ayrıca bu çalışmaların büyük bir çoğunluğunun fen ve teknoloji alanlarında yapılmış olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmanın PDÖ’yle ilgili çalışan ve yeni çalışmayı düşünen genç araştırmacılara bir fikir vermesi açısından önemli olduğu düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Kastamonu Education Journal

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.866
Atıf : 20.175
2023 Impact/Etki : 0.067
Kastamonu Education Journal