Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 12
Cultural Perception Performance Assessment of Adaptively Reused Heritage Buildings: Kilis Eski Hamam Case Study
2022
Dergi:  
Iconarp International Journal of Architecture Planning
Yazar:  
Özet:

Adaptive reuse of the built heritage can often result in damage to heritage values both during the adaptation and reuse processes -in many cases it can bear on building performance and user satisfaction. Post-occupancy evaluation (POE) is a well-known method of assessing building performance, and previous studies demonstrated the practicality of employing POE in reused heritage building assessment. Yet, POE’s contribution to heritage conservation has not been comprehensively explored. This paper presents the findings of an indicative POE of a hammam building adapted into a restaurant as a case study. The case study building was evaluated through a series of walk-throughs, photographs, documentation, and a user survey. The POE has pointed to damage and authenticity loss in the building by reuse based on established conservation principles concerning intangible heritage values and cultural perception, resulting in a series of recommendations to prevent future deterioration and improve the performance of the building. A key observation is that data from the user survey do not coincide with the findings based on internationally acknowledged principles of conservation practice, which indicates that heritage awareness still has not been gained by the wider society. Hence, this study concludes that more research is required to examine the use of POEs in addressing heritage conservation issues and suggests a greater understanding of the role of POE surveys for a more valuable insight into user feedback. It also provides designers and decision-makers with matters to be taken in account regarding the preservation of authenticity when executing an adaptive reuse project for a heritage building.

Anahtar Kelimeler:

2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Iconarp International Journal of Architecture Planning

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 287
Atıf : 215
Iconarp International Journal of Architecture Planning