Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
Respiratuvar Distres Sendromlu Bebeklerin Endojen Kortizol Yanıtları
2016
Dergi:  
Sakarya Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Respiratuvar distres sendromu (RDS), prematüre bebeklerde morbidite ve mortaliteninönemli nedenidir. RDS 'nin gelişmesindeönemli faktör gestasyonel yaş olmakla birlikte bazı maternal ve fetal faktörler de hastalığın gelişmesinde etkilidir. Steroidlerin c-AMP (siklik adenozin monofosfat) yolu ile sürfaktan yapımını ve doğum eylemi sırasında sürfaktan sekresyonunu stimüle ettiği bilinmektedir. Bazı prematüre bebeklerde RDS gelişmemektedir. Bu hastalığın postnatal seyrinin bebeğin strese endojen cevabı ile ilişkili olma ihtimalini düşündürmektedir. Bu çalışmada, RDS gelişen bebeklerin stres karşısında endojen kortizol yanıtları araştırıldı.  Gereç ve Yöntemler: Gestasyonel yaşları 28-35 hafta arasında değişen respiratuvar distres sendromlu 20 bebek, hafif solunum distresli 19 bebek ve sağlıklı 25 bebekte postnatal 2-8. saatte ve 2.gün kortizol düzeyleri çalışıldı.  Bulgular: RDS grubunda ortalama 1.kortizol düzeyi (52.90± 57.47 μg/dl), kontrol grubuna (29.51± 13.52 μg/dl) göre daha yüksekti ve bu bulgular istatistiksel olarak anlamlı idi (P<0.05). Benzer şekilde, hafif RDS grubunda da ortalama 1.kortizol düzeyleri (71.61± 81.97 μg/dl) kontrol grubundan anlamı olarak daha yüksekti (P<0.05). Postnatal 2.günde kortizol düzeylerinin RDS'li bebeklerde stresin artmasına bağlı yükselirken (71.14± 79.04 μg/dl) kontrol grup ve hafif solunum distresi olan bebeklerde (sırasıyle, 22.09±11.29 ve 45.12± 41.11μg/dl) stresin azalmasıyla düştüğü gözlendi..  Sonuç: Bu bulgular prematüre bebeklerde strese endojen kortizol yanıtının oldukça iyi olduğunu, RDS’nin kortizol yanıtı ile doğrudan ilişkili olmadığını göstermektedir. Anahtar Kelimeler: Endojen yanıt, kortizol, respiratuvar distress sendromu

Anahtar Kelimeler:

Endogenous Cortisol Reactions of Breast Distraction Syndrome Baby
2016
Yazar:  
Özet:

Purpose: Respiratory distraction syndrome (RDS) is the main cause of morbidity and mortality in premature babies. While the important factor in the development of RDS is gestational age, some maternal and fetal factors are also effective in the development of the disease. Steroids are known to stimulate output production and output secretion during the birth act by means of c-AMP (small adenosine monophosphate). Some premature babies do not develop RDS. It suggests that postnatal course of this disease is likely to be associated with the baby’s endogenous response to stress. In this study, RDS developed babies studied endogenous cortisol responses to stress. 20 babies with respiratory distraction syndrome, 19 babies with light respiratory distraction and 25 healthy babies with gestational age ranging from 28 to 35 weeks, postnatal 2-8 hours and 2 day cortisol levels were studied.  Results: The average level of 1.cortisol in the RDS group (52.90±57.47 μg/dl) was higher than the control group (29.51±13.52 μg/dl) and these findings were statistically meaningful (P<0.05). Similarly, the average cortizol levels in the light RDS group were significantly higher than the control group (P<0.05) (71.61± 81.97 μg/dl). Postnatal 2 days cortizol levels increase due to increased stress in RDS babies (71.14 ± 79.04 μg/dl) in control groups and slight respiratory distraction babies (respectively, 22.09 ± 11.29 and 45.12 ± 41). The results: These findings show that the endogenous cortisol response to stress in premature babies is quite good, and RDS is not directly related to the cortisol response. Keywords: endogenous response, cortisol, respiratory distress syndrome

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Sakarya Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 951
Atıf : 1.172
Sakarya Tıp Dergisi