Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 2
COVID-19 Pandemisinde Uzaktan Eğitim: Tıp Öğrencileri Ne Düşünüyor?
2022
Dergi:  
Tıp Eğitimi Dünyası
Yazar:  
Özet:

Amaç: Uzaktan eğitim zaman zaman bir eğitim-öğretim yöntemi olarak kullanılsa da COVID-19 pandemisi nedeniyle daha zorunlu bir yöntem olarak kullanılmaya başlanmıştır. Ülkeler arasında eğitim ve teknik altyapı farklılıkları nedeniyle uzaktan eğitime yönelik görüş ve tutumlar değişebilmektedir. Bu farklılık üniversitelerde fakülteler arasında da farklılık gösterebilmektedir. Bu çalışma Türkiye'de tıp fakültelerinde eğitim görmekte olan öğrencilerin uzaktan eğitime yönelik tutumlarını ve bu tutumları etkileyen faktörleri değerlendirmeyi amaçlamıştır. Yöntem: Araştırmaya Türkiye'deki çeşitli tıp fakültelerinde eğitim görmekte olan 490 gönüllü öğrenci dahil edilmiştir. Öğrencilerin uzaktan eğitime yönelik tutumları Çevrimiçi Öğrenme Tutum Ölçeği ile; tutumlarını etkileyebilecek diğer değişkenler sosyodemografik form ve araştırmacılar tarafından uzaktan eğitim ile ilgili hazırlanmış sorular aracılığıyla değerlendirilmiş olup öğrencilere çevrimiçi anket yoluyla uygulanmıştır. Bulgular: Tıp fakültesinde eğitim görmekte olan öğrencilerin uzaktan eğitime karşı neredeyse tarafsız bir tutumu olduğu bulunmuştur. Zaman ve mekân esnekliği, dersleri takip etmenin kolay oluşu, dezavantajlı öğrencilere kolaylık sağlaması, çevre dostu oluşu ve derse devamı arttırması uzaktan eğitimin avantajları olarak görülürken; ekrana odaklanmada ve derse motive olmada güçlük, derse devama yönelik öz kontrolü sağlamada zorluk yaratması, teknolojik problemler, ders esnasında etkileşimin az oluşu, izole hissetme ve derse katılma için uygun yer bulmada güçlük yaşama uzaktan eğitimle ilgili dezavantajlar olarak bulunmuştur. Teknolojik sorunlar (internet bağlantısı, elektrik kesintisi, vb.), bazı derslerin içerik olarak uzaktan eğitime uygun olmaması ve öğretim elemanlarının uzaktan eğitimle ilgili teknik bilgi ve beceri eksikliği uzaktan eğitimin etkin bir şekilde uygulanmasının önündeki engeller olarak görülmektedir. Öğrencilerin yarısından fazlası uzaktan eğitimin akademik başarılarını azalttığını düşünmekle birlikte yalnızca %5'i ileriki yıllarda sadece uzaktan eğitimle okumak istediklerini belirtmiştir. Sonuç: Uzaktan eğitim faaliyetlerinin çeşitli avantajları olmasına rağmen mevcut çalışmada tıp fakültesi öğrencilerinin; çoğunlukla akademik başarılarını azalttığını düşündükleri ve çok küçük bir kısmının yalnızca uzaktan eğitim ile eğitimlerine devam etmek istedikleri görülmüştür. COVID-19 süreciyle birlikte daha aktif olarak kullanılmaya başlanan uzaktan eğitim faaliyetlerinin günümüz teknolojik koşulları da düşünüldüğünde ilerleyen zamanlarda daha aktif kullanılmaya devam edilebileceği öngörüsü ile eğitim öğretim faaliyetlerinin daha verimli uygulanabilmesi için ders programlarının düzenlenmesi, öğretim elemanlarının yetiştirilmesi ve uzaktan eğitime erişimin sağlanması için bütüncü l olarak ele alınmasının faydalı olabileceği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Distance Education In Covid-19 Pandemic: What Do Medical Students Think
2022
Yazar:  
Özet:

Aim: Although distance education is used as an education method from time to time, it has started to be used as a more compulsory method due to the COVID-19 pandemic. Opinions and attitudes towards distance education may change due to differences in education and technical infrastructure between countries. This difference may also differ between faculties in universities. This study aimed to evaluate the attitudes of the students studying at the medical faculties in Turkey towards distance education and the factors affecting these attitudes. Methods: 490 volunteer students studying at various medical faculties in Turkey were included in the study. Attitudes of students towards distance education with Online Learning Attitude Scale; Other variables that may affect their attitudes were evaluated through the sociodemographic form and questions prepared by the researchers about distance education, and it was applied to the students through an online questionnaire. Results: It has been found that students studying in medical school have an almost neutral attitude towards distance education. While the flexibility of time and space, the ease of following the lessons, the convenience of disadvantaged students, the environmental friendliness and the increase in attendance are seen as the advantages of distance education; disadvantages of distance education were found to be difficulties in focusing on the screen and motivating to the lectures, creating difficulties in self-control to attend the lectures, technological problems, low interaction during the lectures, feeling isolated and having difficulty in finding a suitable place to participate in the lectures. Technological problems (internet connection, power shortage, etc.), some courses not suitable for distance education in terms of content, and the lack of technical knowledge and skills of instructors regarding distance education are seen as obstacles to the effective implementation of distance education. Although more than half of the students think that distance education reduces their academic success, only 5% of them stated that they want to study only with distance education in the following years. Conclusions: Although distance education activities have various advantages, in the current study, it was seen that medical faculty students mostly thought that it reduced their academic success and a very small part of them wanted to continue their education with distance education only. Because of technological improvements, it can be predicted that distance education which have been used more actively with the COVID-19 pandemic, can be implemented more frequently in the future. Therefore, It is thought that it would be beneficial to consider it as a holistic approach in order to organize the curriculum, train the instructors and provide access to distance education in order to implement the education-teaching activities more efficiently.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Tıp Eğitimi Dünyası

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 473
Atıf : 1.077
Tıp Eğitimi Dünyası