Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 2
Mehmet Büküm. Şii Attâr-ı Tûnî’nin Tasavvufî Risalesine Hüseyin Nazmî-zâde’nin Şerhi Şerh-i Kenzü’l-Ârifîn. Ankara, Sonçağ Yayınları, 2023, 245 sayfa.
2023
Dergi:  
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Şerh, edebiyatımızda geçmişten bugüne önemli bir telif türü olmuştur. Günümüzde henüz gün yüzüne çıkmamış, çalışılmayı bekleyen şerhlerin hatırı sayılır bir miktarda olduğu söylenebilir. Tespit edilebilenler, yazma eser kültürüne katkı sağlamayı amaçlamaktadır ve günümüz harflerine aktarılıp yayımlanarak edebiyatımıza kazandırılmaktadır. Bu çalışma ile Mehmet Büküm’ün 2023 yılının Şubat ayında yayımladığı, hem alanın uzmanlarına hem de klâsik edebiyata ilgi duyan okuyuculara hitap eden, Şii Attâr-ı Tûnî’nin Tasavvufî Risâlesine Hüseyin Nazmî-zâde’nin Şerhi: Şerh-i Kenzü’l-Ârifîn adlı kitabını değerlendirilecektir. Büküm’ün aktardığına göre Attâr-ı Tûnî’nin Kenzü’l-Ârifîn’i İran’da ve muhtemelen Anadolu’da isim benzerliğinden dolayı Feridüddîn Attâr-ı Nîşâbûrî’ye nispet edilmiştir. Hatta Kenzü’l-Ârifîn İran’da müellifi Feridüddîn Attâr-ı Nîşâbûrî olarak birkaç kere basılmıştır. Risalenin şarihi de müellifi ,le aynı kaderi paylaşmış, o da kardeşi Nazmî-zâde Murtaza ile karıştırılmıştır. Büküm’ün müellifi ve şarihi hakkında titiz bir çalışma yaptığı bu eseri, İranlı mutasavvıf Attâr-ı Tûnî’nin Kenzü’l-Ârifîn adlı eserine Hüseyin Nazmî-zâde’nin XVII. yüzyılda Osmanlı Türkçesiyle kaleme aldığı şerhi esas almaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Mehmet Bukum. Husayn Nazmi-zade's Commentary On The Sufi Treatise Of Shiite Atar Al-tuni: Commentary On Kanz Al-arifin. Soncag Publications: Ankara, 2023, 245 Pages.
2023
Yazar:  
Özet:

Commentary has been an important type of writing in our literature from past to present. Today, it can be said that there are a considerable number of commentaries that have not yet come to light and are waiting to be studied. Those that can be identified aim to contribute to the culture of manuscripts and are brought to our literature by being transferred to modern letters and published. This study will evaluate Mehmet Büküm's book, Şerh-i Kenzü'l-ârifîn: Hüseyin Nazmî-zâde'nin Şerhi to Shi'ite Attâr-ı Tûnî's Sufi Risâles: Şerh-i Kenzü'l-ârifîn, which was published in February 2023 and which appeals both to experts in the field and to readers interested in classical literature. According to Büküm, Attār al-Ṭūnī's Kenz al-ārifīn was attributed to Ferid al-Dīn Attār al-Nīshābūrī in Iran and probably in Anatolia due to the similarity of the name. In fact, Kenz al-'ārifīn was published several times in Iran with Ferid al-Dīn Attār al-Nīshābūrī as its author. The commentator of the treatise suffered the same fate as its author and was confused with his brother Nazmî-zâde Murtaza. Büküm's meticulous study of the author and the commentator is based on Hüseyin Nazmî-zâde's seventeenth-century Ottoman Turkish commentary on the Iranian Sufi Attâr-ı Tûnî's Kenzü'l-ârifîn.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 861
Atıf : 2.481
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi