Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 15
 İndirme 3
 Sesli Dinleme 1
YOĞUN BAKIM ÜNİTELERİNDE MEKANİK VENTİLATÖRE BAĞLI HASTALARDA VENTİLATÖR İLİŞKİLİ PNÖMONİ (VİP)’Yİ ÖNLEMEYE İLİŞKİN AĞIZ BAKIMI ETKİNLİĞİNİN İNCELENMESİ: SİSTEMATİK BİR DERLEME
2021
Dergi:  
Yoğun Bakım Hemşireliği Dergisi
Yazar:  
Özet:

AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, ventilatör ilişki pnömoniyi önlemede ağız bakımı etkinliğini değerlendiren mevcut literatürün gözden geçirilmesi ve çalışmalardan elde edilen verilerin sistematik biçimde incelenmesidir. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmanın evrenini, 2001-2017 tarihleri arasında “Google Scholar”, “Pubmed”, “Cochrane”, “Google Akademik” ulusal ve uluslararası veri tabanları taranarak ulaşılan makaleler oluşturmuştur. İncelemede “ventilatör ilişkili pnömoni (VİP), “ventilator associated pneumonia (VAP) prevention”, “ventilatör ilişkili pnömoni (VİP) ve ağız bakımı”, “ventilator associated pneumonia (VAP) prevention and oral care” anahtar kelimeleriyle VİP önleme protokol ve uygulamalarının sonuçlara etkisini değerlendiren, yayın dili Türkçe ve İngilizce olan ve tam metni bulunan makaleler seçilmiştir. Bu makalelerden araştırma kriterlerini karşılayan toplam 20 çalışma incelemenin örneklemini oluşturmuştur. BULGULAR: Çalışmaya dâhil edilen makalelerde, randomize kontrollü, prospektif-randomize kontrollü, yarı deneysel, pilot-randomize kontrollü, çift kör-randomize plasebo kontrollü, çift kör-prospektif-randomize kontrollü, prospektif, çift kör- randomize kontrollü araştırma tasarımlarının kullanıldığı saptanmıştır. Bu sistematik derleme ile ventilatör ilişkili pnömoninin önlemesinde kullanılan klinik protokol ve koruyucu önlemlerden “klorheksidin”, “arıtılmış su”, “klorheksidinli swab”, “oral jel”, “sodyum bikarbonat”, “listerine”, “hidrojen peroksit”in ağız bakımında kullanılması etkili olduğu bulunmuştur. SONUÇ: Bu sistematik derleme sonucunda elde edilen çalışmaların 9’unda kullanılan VİP’yi önlemede klinik protokol ve önleyici uygulamaların VİP sonuçlarına etki etmediği, 11’inde ise kullanılan klinik protokol ve önleyici uygulamaların VİP sonuçlarına olumlu yönde katkı sağladığı görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

The study of the effects of the oral treatment in patients associated with mechanical ventilation (VIP) in the busy medical units: a systematic evaluation
2021
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to review the existing literature that assesses the effectiveness of oral care in the prevention of ventilator relationship pneumonia and systematically study the data obtained from the studies. The universe of the study was created by articles that were achieved by scanning the national and international databases of "Google Scholar", "Pubmed", "Cochrane", "Google Academic" between 2001 and 2017. In the review "Ventilator associated pneumonia (VIP), "Ventilator associated pneumonia (VAP) prevention", "Ventilator associated pneumonia (VIP) and oral care", the keywords "Ventilator associated pneumonia (VAP) prevention and oral care" have been selected articles that assess the impact of the VIP prevention protocols and applications on the results, the publication language is Turkish and English and has full text. These articles have formed a sample of a total of 20 research studies that meet the research criteria. Results: In the paper included, randomized controlled, prospective-randomized controlled, semi-experimental, pilot-randomized controlled, double blind-randomized plasebo controlled, double blind-prospective-randomized controlled, prospective, double blind-randomized controlled research designs were found. The clinical protocol and protective measures used in the prevention of ventilator-related pneumonia with this systematic aggregation have been found to be effective in the use of "chlorhexidine", "dried water", "chlorhexidine swab", "oral gel", "sodium bikarbonate", "listerine", "hydrogen peroxide" in oral care. The results of this systematic aggregation have shown that clinical protocols and preventive practices in the prevention of the VIP used in 9 of the studies have not affected the results of the VIP, and that the clinical protocols and preventive practices used in 11 have contributed positively to the results of the VIP.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of Ventilator-related Pneumonia (vip) Intensive Care In Intensive Care Units, Investigating The Intervention Of Ventilator-related Pneumonia (vip): A Systematic Review
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Yoğun Bakım Hemşireliği Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 114
Atıf : 322
2023 Impact/Etki : 0.108
Yoğun Bakım Hemşireliği Dergisi