Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
 İndirme 2
Çocuk Yoğun Bakımda Takip Edilen Göçmen Hastaların Bir Yıllık Geriye Dönük Analizi
2018
Dergi:  
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Yaklaşık altı yıldır Ortadoğu’da devam eden iç savaş ve kaos ortamı neticesinde ülkemiz pek çok göçmeni misafir etmiştir. Barınma ve beslenme sorunları, tıbbi bakım olanaklarının kısıtlı olması, koruyucu sağlık hizmetlerinden uzak kalma özellikle ebeveynlere bağımlı olan çocukları daha çok etkilemiştir. Çalışmamızda Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi’nde (ÇYBÜ) tedavi gören göçmen çocukların özelliklerini ortaya koymak istedik. Gereç ve Yöntemler: 01 Ocak 2016-31 Aralık 2016 tarihleri arasında hastanemiz çocuk yoğun bakım ünitesinde yatarak takip edilen, yaşları 1 ay ile 18 yaş arasında değişen hastaların verileri, hastane kayıtlarından geriye dönük olarak değerlendirildi. Dosyadaki veriler yaş, cinsiyet, uyruğu, yatış nedeni, yatış süreleri, hastaların son durumları ve mortalite oranları açısından incelendi. Bulgular: 01 Ocak 2016-31 Aralık 2016 tarihleri arasında hastanemiz çocuk yoğun bakım ünitesinde tedavi gören 1026 hasta çalışmaya alındı. Bu hastalardan 69’unu (%6.7) göçmen hastalar oluşturmaktaydı. ÇYBÜ’ de yatış oranı genel olarak % 0.44 olarak saptanırken, bu oran göçmen hastalarda %1.32 olarak tespit edildi. ÇYBÜ’ de tüm hastaların yatış nedenleri incelendiğinde solunum sistemi, nörolojik hastalıklar, enfeksiyon hastalıkları ve zehirlenmelersık görülmekte iken, göçmen hastalarda sırasıyla solunum sistemi hastalıkları, nörolojik hastalıklar, travma ve enfeksiyon hastalıkları ilk sıraları almaktaydı. Çalışmamızda göçmen hastalarda mekanik ventilasyon ihtiyacının %54 (n:37), diyaliz ihtiyacının %4.3 (n:3) ve trakeostomi açılma oranının %12 (n:8) olduğu tespit edildi. Tüm hastalarda mortalite oranı %5.8 iken, göçmen hastalarda bu oran % 14.5 olarak saptandı. PRISM ve PELOD skorları kullanılarak mortalite riski yüzdeleri hesaplandı. Göçmen hastalarda ağır risk grubunun tüm hastalardan daha yüksek oranda olduğu görüldü. Sonuç: Göçmen hastalarda daha yüksek yoğun bakım yatış oranı ve daha yüksek mortalite saptanması ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya olduklarını göstermektedir. Koruyucu sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi, sosyal destek programları, önlenebilir kazaların azaltılması, sığınmacı çocukların yaşamına olumlu katkılar sağlayacak ve yoğun bakım yatış oranını azaltacaktır.

Anahtar Kelimeler:

A year back analysis of immigrant patients followed by child intensive care
2018
Yazar:  
Özet:

Goal: As a result of the civil war and chaos in the Middle East for six years, our country has hosted many immigrants. Housing and nutrition problems, the limited possibilities of medical care, the deprivation of protective health services have more affected children, especially those who are dependent on parents. In our study we wanted to reveal the characteristics of immigrant children who were treated in the Child Intensive Care Unit (CYBU). Tools and Methods: From 1 January 2016 to 31 December 2016, the data of patients between the ages of 1 month and 18 years, who were traced in the hospital’s child-intense care unit, was recalled back from the hospital records. The data in the file was studied in terms of age, gender, sexuality, the cause of infestation, infestation periods, the latest cases of patients and mortality rates. Results: Between 1 January 2016 and 31 December 2016 1026 patients who were treated in our hospital in the child-intense care unit were taken to work. Of these patients, 69 (6.7%) were immigrant patients. In CYBU, the rate of income was generally determined at 0.44%, while this rate was determined at 1.32% in immigrant patients. When all patients were studied the causes of sleep, the respiratory system, neurological diseases, infectious diseases and toxicity were seen, the immigrant patients were ranked first, respectively, respiratory diseases, neurological diseases, trauma and infectious diseases. Our study found that in migratory patients, the need for mechanical ventilation was 54% (n:37), the need for dialysis was 4.3% (n:3) and the opening rate of tracheostomy was 12% (n:8). The mortality rate was 5.8% in all patients, while 14.5% in immigrant patients. The percentage of mortality risk was calculated using the PRISM and PELOD scores. The serious risk group in immigrant patients was higher than in all patients. Result: Higher intensive care rates and higher mortality in migrants indicate that they are facing serious health problems. Strengthening protective health services, social support programs, the reduction of preventable accidents, will contribute positively to the lives of refugee children, and will reduce the rate of intensive care deposits.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.066
Atıf : 887
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi