Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 9
 İndirme 1
Yalan Habere Karşı Tutum ve Davranışlar: Üç Üniversite Örneğinde Durum Araştırması
2020
Dergi:  
Türk Kütüphaneciliği
Yazar:  
Özet:

Hukuki düzenlemelerin eksikliği ve uygulanma güçlüğü, kitlelerin kolayca yönlendirilebilmesini, kışkırtılabilmesini desteklemesi, sosyal medyanın önemli dezavantajları arasında yer almaktadır. Kullanıcılar, sosyal medya hesapları aracılığıyla, ilk elden şahit oldukları haber değeri taşıyan olaylar hakkında bilgi, fotoğraf, video ve anlatım gönderebilme olanağına sahip olmuştur. Yalan/yanıltıcı bilgi ve içeriklerin hızlı bir biçimde yayılması sosyal ağları yalan haber barındırma açısından olumsuz bir üne kavuşturmuştur. Disiplinsiz gelişen haber/bilgi süreci doğal olarak farklı etkilere ve karmaşaya neden olabilmektedir. Bu nedenle, yalan haberlerin ya da bilgilerin kullanıcıya etkisi ve karar süreçlerinin değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı yalan haberlere maruz kalabilen bireylerin, yalan haber değerlendirmesini açıklamak, yalan haberle başa çıkmada karar ve etki süreçleri, tutum ve davranışlarını belirlemektir. Bu araştırma nicel araştırma metodu kullanılan betimleyici bir alan araştırmasıdır. Veri toplama tekniği olarak anket tercih edilmiştir. Teknolojiye yakın, sosyal medyada daha çok zaman geçiren, eğitim düzeyleri yüksek, üniversite öğrencilerine medya kullanımı, yalan haberle karşılaşma süreci, habere inanma/inanmama karar süreci, doğrulatma kategorilerinden oluşan anket uygulanmaktadır. İlk sırada Instagram’ı tercih eden bu kitle görsel nitelikli içerikleri inandırıcı bulmakta, magazin, siyaset ve ekonomi konularında ve propaganda özellikli yalan haberin daha yaygın olduğunu görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Attitudes and behaviors against false news: three university examples of the situation study
2020
Yazar:  
Özet:

The lack of legal regulations and the difficulty of implementation, the support for the masses to be easily directed and provoked, are among the major disadvantages of social media. Users have been able to send information, photos, videos and stories about events that they first witness through their social media accounts. The rapid spread of false/fake information and content has gained a negative reputation in terms of social networks hosting false news. Undisciplinary development of news/information process can naturally cause different effects and complications. Therefore, the impact of fake news or information on the user and the assessment of decision-making processes is of great importance. The aim of this study is to explain the assessment of people who may be exposed to fake news, determine the decisions and processes of impact, attitudes and behaviors in dealing with fake news. This research is an illustrative field research used by the quantum research method. It is preferred as a data collection technique. Near to technology, more time spent on social media, high levels of education, use of media to university students, the process of encountering fake news, the process of believing/believing decision-making, the verification categories are applied. In the first place, this audience that prefers Instagram finds visual-qualitative content convincing, it is seen that the magazine, politics and economics issues and propaganda-specific fake news are more common.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Türk Kütüphaneciliği

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 330
Atıf : 387
2023 Impact/Etki : 0.103
Türk Kütüphaneciliği