Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 1
Büyük Veri, Yapay Zeka ve Makina Öğrenimi Algoritmalar: Hakikat Ötesi Çağda Dijital Tehditlerin Betimleyici bir Analizi
2019
Dergi:  
Galatasaray Üniversitesi İleti-ş-im Dergisi
Yazar:  
Özet:

Büyük verinin kullanımı, bilginin dolaşımına dair her şeyi değiştirdi mi? Dijital verilerimiz “büyük veri” adını verdiğimiz büyük depolarda saklanıyor. Sanal hayatta yaptığımız her şey dijital bir ayak izi bırakıyor ve makine öğrenimi algoritmalar sayesinde haber akışımızda çoğunlukla daha önce aradığımız konulara benzer içeriklerle karşılaşıyoruz. Temel olarak büyük veriler, insanları yeni ürünler almaya, yeni yerlere seyahat etmeye, yeni kitaplar okumaya vb. yönlendirmek için kullanılıyor. Bununla birlikte, 2016'da ilk kez Facebook’un Cambridge Analytica Skandalı ile ortaya çıktığı üzere, bazen bu teknolojiler demokrasi için bir tehdit oluşturmaktadır. Bunun nedeni günümüzde, büyük veri ve yapay zeka algoritmaları politik kampanya yöneticileri tarafından promosyonlu yanlış içeriklerin dolaşıma sokulması yoluyla insanları manipüle etmek ve/veya ikna etmek amacıyla kullanılmaktadır. Bu çalışmada, Microsoft’un yapay zekası Tay’in başarısızlığı ve Youtube’un Brezilya’daki cumhurbaşkanlığı seçimleri üzerindeki etkisi gibi son zamanlardaki tarihi olayların tanımlayıcı bir analizini yaparak, demokrasiye karşı ortaya çıkan güncel dijital tehditleri tanımladık. Bunun yanı sıra, bu dijital tehditleri daha iyi tanımlamak ve tartışmak için yapay zeka temelli algoritmalar, büyük veri ve sosyal mühendislik üzerine çalışan dört uzmanla yarı-yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirildi. Yapmış olduğumuz analizler ve yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde etmiş olduğumuz bulgular, içinde yaşadığımız hakikat ötesi çağda sosyal mühendislik, veri gizliliğinin ihlali, filtre baloncukları yaratan kişiselleştirilmiş arama motoru algoritmaları, doğru olmayan içeriklerin üretiminin ve dolaşıma sokulmasının kolaylaşması gibi birçok dijital tehdit bulunduğunu göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

Big Data, Artificial Intelligence, and Machine Learning Algorithms: A Descriptive Analysis Of The Digital Threats In The Post-truth Era
2019
Yazar:  
Özet:

Did the utilization of big data change everything about how information circulates? Our digital data have been kept in big warehouses that we name ‘big data’. All the things that we do in virtual life leave a digital footprint and thanks to machine learning algorithms; in our newsfeed, we mostly face contents, which are similar to the subjects that we looked for before. Big data are being used for manipulating people to buy new products, to travel to new places, to read new books, etc. However, as it emerged in 2016 with Cambridge Analytica Scandal of Facebook, sometimes those technologies construct a threat for democracy. The underlying reason is that in our days, big data and AI algorithms have been used by political campaign managers to manipulate and/or persuade people through diffusion of promoted ‘false’ contents. The aim of this study, by doing a descriptive analysis of very recent historical events like the failure of Microsoft’s AI Tay and Youtube’s effects on the presidential election in Brazil, is to define very current digital threats against democracy. Additionally, to better describe and discuss these digital threats we did semi-structured interviews with four experts who work on AI algorithms, big data, and social engineering. Our analyses and findings that we gathered from semi-structured interviews showed that there are several digital threats in the post-truth era that we live in like digital manipulation, violation of data privacy and misuse of big data, personalized search engine algorithms that create filter bubbles, the ease of production and diffusion of fake contents.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Galatasaray Üniversitesi İleti-ş-im Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 352
Atıf : 1.605
Galatasaray Üniversitesi İleti-ş-im Dergisi