Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 26
 İndirme 2
Demokrasinin Koşullarının Belirlenmesinde Uluslararası ve Ulus Üstü Yapıların Etkisi
2021
Dergi:  
Ekonomi İşletme Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Son dönem egemenlik tartışmaları ekseninde ulus-devlet egemenliğinin ulus üstü kuruluşlara devredilme durumu sorgulanır olmuştur. Egemenliğin “kayıtsız şartsız” olma özelliği, devletin gücünü ve tarihsel işlevini küreselleşme karşısında yitirdiği tezi doğrultusunda bir takım istisnalara tabi tutulmaya başlamıştır. Bu noktada egemenliğin devredilmesi ya da yeni bir formda düzlem değiştirmesi, teorilerde her nasıl anlatılsa da, fiiliyatta ulus-devletin ulus üstü kuruluşa üyeliği, hatta üyelik yönünde talebi dahi, artık kuralları tek başına belirlemeyeceğinin taahhüdü anlamına gelmektedir. Ulus üstü kuruluşlara dâhil olma hali Türkiye ve AB üyelik süreci özelinde değerlendirildiğinde, istikrarlı ve sürdürülebilir demokratik temeller bakımından bir kazanımdan söz etmek doğru olacaktır. Ancak uluslararası antlaşmalar ya da ortaklıklar ve üyelikler söz konusu olduğunda devletin egemenliği, sınırlanır mı ya da devri söz konusu olur mu sorusu da bir yandan varlığını korumaktadır

Anahtar Kelimeler:

The influence of international and national structures on determining the conditions of democracy
2021
Yazar:  
Özet:

In the last period of sovereignty discussions, the status of nation-state sovereignty transferred to the supernatural organizations has been questioned. The characteristic of the sovereignty as "unregistered unconditional" has begun to be subjected to a series of exceptions according to the thesis that the state has lost its power and its historical function against globalization. At this point, the transfer of sovereignty or the change of a new form, whatever theory describes, in fact, the nation-state’s membership in the supernational institution, and even the demand for membership, means the commitment that the rules will no longer be determined by itself. When the state of inclusion to the international organizations is assessed in particular in the EU and Turkey’s membership process, it would be right to talk about an achievement in terms of stable and sustainable democratic bases. But when it comes to international treaties or partnerships and memberships, the question of whether the sovereignty of the state is restricted or transferred, on the one hand, preserves its existence.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Ekonomi İşletme Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 167
Atıf : 483
Ekonomi İşletme Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Dergisi