Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 22
 İndirme 6
Düzeltme: Türkiye’de Sağlık Hizmetleri Yönetiminde Veri Zarflama Analizi İle Yapılan Çalışmalar
2021
Dergi:  
Sağlıkta Performans ve Kalite Dergisi
Yazar:  
Özet:

Giriş: Veri zarflama analizi (VZA) sağlık alanında performans değerlendirmesi çalışmalarında sıklıkla kullanılan bir analiz yöntemidir. VZA ile karar verme birimlerinin kullandıkları girdilerin ve ortaya koydukları çıktılara oranı ölçülerek görece verimlilikleri değerlendirilmektedir. Analiz yöntemi, çok girdi ve çıktının birlikte ölçülmesine imkan sağlaması nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır. Amaç: Türkiye’de sağlık hizmetlerinde veri zarflama analizi kullanılarak yapılmış olan verimlilik değerlendirme araştırmalarının analiz edilmesini amaçlamaktadır. Bu araştırmalarda kullanılan metodlar, karar verme birimleri, girdi ve çıktıların neler olduğu ve nasıl dağılım gösterdikleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Yöntem: Türkiye’de Ocak 2018’e kadar sağlık alanında VZA ile yapılan 78 adet yayın çalışma kapsamında değerlendirilmiştir. Bulgular: Google Akademik en fazla makale elde edilen veri tabanı olarak (n=58, %74) tespit edilmiştir. Makalelerin yayımlandığı dergiler açısından dağılımları incelendiğinde; en fazla makalenin (n=4) Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi’nde yayımlandığı görülmektedir. Çalışmalarda girdiye dayalı, çıktıya dayalı, hem girdi hem de çıktıya dayalı modellerin kullanıldığı değişik yaklaşımlar olduğu, en fazla tercih edilen yaklaşımın girdiye dayalı yaklaşım (n=51, % 65) olduğu tespit edilmiştir. En çok kullanılan anahtar kelimelerin VZA, etkinlik, hastane(ler), verimlilik ve performans olduğu görülmektedir. En çok kullanılan üç girdi uzman hekim sayısı (n=30), yatak sayısı (n=26), pratisyen hekim sayısı (n=21). BCC ve CCR modelinin birlikte kullanıldığı çalışmalar %46 oranı ile kullanılan model tercihi açısından birinci sırada yer almaktadır. Sonuç: Hastane etkinliklerinin değerlendirilmesinde hekim sayısının en fazla girdi olarak kullanılması sağlık hizmetlerinin odak noktasında hekimlerin yer almakta olduğunu göstermektedir. Analizin kullanımında girdi ve/veya çıktı yaklaşımlı modellerin kullanımında farklı görüşler bulunmakta olduğu görülmektedir. Bu noktada karar biriminin yapısının model seçiminde önemli bir unsur olduğu söylenebilir. VZA Türkiye’de sağlık alanında verimlilik ölçümünde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu makalenin ilk hali 01-03-2020 tarihinde yayınlandı. https://dergipark.org.tr/tr/pub/spkd/issue/53376/487169 

Anahtar Kelimeler:

Correction: Working with Data Coverage Analysis in the Health Services Management in Turkey
2021
Yazar:  
Özet:

Introduction: Data Coverage Analysis (VZA) is a method of analysis that is commonly used in healthcare performance assessment studies. The VZA and the decision-making units are assessed by measuring the proportion of the input they use and the output they show. The analysis method is widely used because it allows the input and output to be measured together. Purpose: In Turkey, it aims to analyze the efficiency assessment research that has been done using data coverage analysis in health services. The methods used in these research, decision-making units, input and output, and how they are distributed, have been tried to identify. Method: In Turkey, 78 publications in the field of health with VZA have been evaluated within the framework of the study by January 2018. Results: Google Academic has been identified as the most obtained data base (n = 58, 74) for articles. When the articles are published in the magazine, the distribution is examined; most of the article (n=4) is published in the Journal of the Institute of Social Sciences of the University of Suleyman Demirel. The study found that input-based, output-based, input-based and output-based models used different approaches, the most preferred approach was input-based approach (n=51, 65%). The most commonly used keywords are VZA, effectiveness, hospital(s), efficiency and performance. The three most commonly used entries are the number of specialists (n=30), the number of beds (n=26), the number of practitioners (n=21). The studies of the BCC and CCR models used together ranked first in terms of the model preference with a 46% ratio. The result: The use of the number of doctors as the most input in the evaluation of the hospital activities shows that doctors are in the focus of health services. In the use of input and/or output models there are different opinions. At this point, it can be said that the structure of the decision unit is an important element in the choice of the model. VZA is widely used in the measurement of efficiency in the field of healthcare in Turkey. The first edition of this article was published on 01-03-2020. HTTPS://dergipark.org.tr/tr/pub/spkd/issue/53376/487169

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Sağlıkta Performans ve Kalite Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 109
Atıf : 929
Sağlıkta Performans ve Kalite Dergisi