Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
 İndirme 5
Investigation of Protective Effects of Dehydroepiandrosterone (DHEA) Against Toxic Damage Caused by Doxorubicin in Rat Ovaries
2020
Dergi:  
Konuralp Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç : Amacımız, dehidroepiandrosteronun (DHEA) doksorubisine bağlı over hasarı üzerinde koruyucu bir etkisi olup olmadığını değerlendirmektir. Metod: Ratlar üç gruba ayrıldı. Grup 1 (kontrol grubu) tedavi uygulanmadı. Sağlam over dokusu çıkarıldı ve Anti-Mulleran Hormon (AMH) testi için kan örnekleri alındı. Grup 2 (doksorubisin grubu), ratlara 3 mg/kg'lık tek bir dozda intraperitonal yoldan doksorubisin verildi. Grup 3 (doksorubisin + DHEA grubu), ratlara intraperitonal yolla 3 mg/kg'lık tek bir dozda ve günde 60 mg / kg'lık bir dozda subcutan DHEA'ya ilaveten tek doz doz doksorubisin verildi. Grup 2 ve 3'teki ratların onuncu günün sonunda yumurtalık dokuları alındı ve AMH testi için kan örnekleri alındı. Bulgular: Normal over doku hasarı skorları kanama dışında sıfır olmakla birlikte, doksorubisin tüm deneklerde anlamlı hasar ve histopatolojik değişiklikler gösterdi. Doksorubisin ve Doksorubisin + DHEA gruplarında normal over grubundan daha yüksek ödem, vasküler konjesyon, hücresel dejenerasyon ve toplam hasar skorları vardı. Antral folikül sayısı ve yumurtalık hacmi doksorubisin grubunda normal over grubuna göre azaldı (sırasıyla p = 0.011 ve 0.002). Doksorubisin + DHEA grubundaki over hacmi, normal over hacmine benzerdi (p = 0.091), ancak antral folikül sayısı bu grupta anlamlı olarak daha düşüktü (p = 0.002). AMH değerleri normal over grubu ile diğer gruplar arasında farklılık göstermedi. Sonuç : DHEA'nın doksorubisinin neden olduğu over hasarını önlemede etkili olmadığı sonucuna varıldı.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of Protective Effects Of Dehydroepiandrosterone (dhea) Against Toxic Damage Caused By Doxorubicin In Rat Ovaries
2020
Yazar:  
Özet:

Objective: Our aim is to evaluate whether dehydroepiandrosterone has a protective effect on doxorubicin-induced ovarian damage. Methods: The rats were divided into three groups. Group 1 (the control Group): no treatment was administered. Intact ovarian tissue was removed, and blood samples were taken for the anti-Mullerian hormone (AMH) test. Group 2 (the doxorubicin Group): Rats received doxorubicin intraperitoneally at a single dose of 3 mg/kg. Group 3 (the doxorubicin + DHEA Group): Rats received doxorubicin intraperitoneally at a single dose of 3 mg/kg at baseline and DHEA subcutaneously for 10 days at a dose of 60 mg/kg daily. Rats in groups 2 and 3 were sacrificed at the end of 10 days, ovarian tissues were removed and blood samples were taken for AMH test. Results: While normal ovarian tissue damage scores were zero except hemorrhage, doxorubicin showed significant damage and histopathological changes in all rats. Doxorubicin and Doxorubicin + DHEA groups had higher edema, vascular congestion, cellular degeneration, and total damage scores than the normal ovarian group. The number of antral follicles and ovarian volume decreased in the doxorubicin group compared to the normal ovarian group (p = 0.011 and 0.002, respectively). In the doxorubicin + DHEA group, ovarian volume was similar to the normal ovary (p = 0.091), but the number of antral follicles was significantly lower in this group (p = 0.002). AMH values did not differ between the normal ovarian group and the other groups. Conclusions: It was concluded that DHEA was not effective in preventing ovarian damage caused by doxorubicin.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Konuralp Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 769
Atıf : 1.211
2023 Impact/Etki : 0.006
Konuralp Tıp Dergisi