Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 5
 Sesli Dinleme 1
MAKROEKONOMİK GÖSTERGELER İLE BORSA ENDEKSLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ VE COVID-19 ETKİSİNİN İNCELENMESİ
2023
Dergi:  
Journal of Social and Humanities Sciences Research
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), 5 yıllık devlet tahvil getirisi, reel efektif döviz kuru, kredi hacmi, Sanayi Üretim Endeksi (SÜE), mevduat faiz oranı, CDS (Credit Default Swaps-Kredi Temerrüt Takası) primi ve Gayri Safi Yurt İçi Hâsıla (GSYH)’nın Borsa İstanbul (BIST) Mali ve BIST Sınaî endeksleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Ayrıca seçilmiş makroekonomik değişkenlerin borsa endeksleri ile ilişkisi araştırılırken, bu ilişkide COVID-19’un etkisi de test edilmiştir. İki ayrı modelin kurulduğu çalışmada yöntem olarak Autoregressive Distributed Lag Bound (ARDL) Sınır Testi ve Toda-Yamamoto Granger Nedensellik Testi tercih edilmiştir. Çalışmanın zaman boyutu 2008:Q1-2022:Q2 dönemlerini kapsamaktadır. Çalışmanın sınır testi sonuçlarına göre değişkenler arasında güçlü bir eş bütünleşme ilişkisi vardır. Özellikle CDS primleri iki modelde de negatif bir etkiye sahiptir. Ayrıca 2020: Q1 dönemine eklenen kukla değişken, COVID-19 pandemisinin borsaları etkilediğini göstermektedir. Son olarak, Toda Yamamoto Granger nedensellik sonuçlarına göre değişkenler arasında güçlü bir nedensellik ilişkisi vardır. Birinci modele göre bütün değişkenler BIST Mali’nin Granger nedenidir. İkinci modele göre ise TÜFE hariç, diğer değişkenlerin hepsi BIST Sınai’nin Granger nedenidir. Özetle, seçilen borsa endekslerinin temel makroekonomik değişkenlerden önemli ölçüde etkilendiği tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The relationship between macroeconomic indicators and stock index and the impact of COVID-19
2023
Yazar:  
Özet:

In this study, the Consumer Price Index (TÜFE), 5 year state bond return, real effective currency rate, credit volume, Industrial Production Index (SÜE), deposit interest rate, CDS (Credit Default Swaps-Credit Temerrüt Exchange) premiums and the effects of Gayri Net Domestic Treasury (GSYH) on Borsa Istanbul (BIST) financial and BIST exam index. While the relationship of selected macroeconomic variables with stock index was also studied, the effect of COVID-19 in this relationship was also tested. In the study, two separate models were established, the method was preferred as the Autoregressive Distributed Lag Bound (ARDL) Border Test and Toda-Yamamoto Granger Cause Test. The time size of the study covers the periods 2008:Q1-2022:Q2. According to the limit test results of the study, there is a strong par-integration relationship between the variables. In particular, CDS primes have a negative impact on both models. Added to the 2020: Q1 period, the doll variable shows that COVID-19 pandemic affects the exchanges. Finally, according to the causality results of Toda Yamamoto Granger, there is a strong causality relationship between the variables. According to the first model, all the variables are the cause of BIST Mali's Granger. According to the second model, all other variables, except TUBE, are the cause of BIST Sınai's Granger. In short, it has been found that selected stock exchange indicators are significantly affected by the main macroeconomic variables.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Journal of Social and Humanities Sciences Research

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.160
Atıf : 2.042
Journal of Social and Humanities Sciences Research