Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
METAL BRAKETLERİN TEKRARLANAN SIYRILMASINDAN SONRA İKİ FARKLI POLİSAJ TEKNİĞİNİN MİNE RENK DEĞİŞİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
2023
Dergi:  
Aydın Dental Journal
Yazar:  
Özet:

Amaç: Tekrarlayan braket kopmaları, mine renk değişikliği nedeniyle estetik olmayan sonuçlara yol açabilir ve Sınıf II bölüm 2 maloklüzyonların ortodontik tedavisi sırasında sıklıkla karşılaşılan yaygın bir sorundur. Bu çalışma, iki farklı metal braketin tekrarlı olarak koparılması ardından iki farklı polisaj işleminin mine rengi üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Rastgele seçilen 40 sağlam-çürüksüz-küçük azı dişi Grup 1 (G1) ve Grup 2 (G2) olmak üzere 20'şerli iki ana gruba ayrılmıştır. Sırasıyla G1 ve G2'de dişlere 80-gauge folyo örgü tabanlı ve mikro asitli tabanlı metal braketler yapıştırılmıştır. Her iki grup da sırasıyla whitestone-bur ve sof-lex-disc ile polisaj tekniklerine göre A ve B olarak iki alt gruba ayrılmıştır. Renk değerlendirmeleri, braketlerin yapıştırılmasından önce (T0) ve her koparma işleminden sonra (T1, T2, T3) Vita EasyShade kullanılarak yapılmıştır. Yapışkan Kalıntı İndeksi (ARI) skorları görsel olarak değerlendirilmiştir. Her gruptaki zaman noktaları arasındaki renk farkını (ΔE) karşılaştırmak için Bonferroni düzeltmeli post-hoc analizli ANOVA kullanılmıştır. Bulgular: ΔE'deki (11.7 ± 3) en önemli fark, T1'de G1A'da ve T2'de ΔE'deki en önemli fark G1B ve G2A'da tespit edilmiştir. Braketlere veya polisaj yöntemlerine göre ARI skorlarında anlamlı fark gözlenmemiştir. Mikro asitle pürüzlendirilmiş tabanlı braketlerin tekrarlanan koparılması, ardından bir tungsten-karbit-frez ile yapışkanın çıkarılması ve sof-lex-disklerle cilalama uygulandığında, ΔE'de en az değişikliğe neden olmuştur. Sonuç: Braket kaybından sonra tekrarlanan braket yapıştırılması, doğru temizlik ve cila protokollerine uyulmazsa, mine yüzeyinde hasara ve ardından estetik üzerinde olumsuz etkiye neden olacak şekilde renk bozulmasına neden olabilir.

Anahtar Kelimeler:

Comparing The Effect Of Two Different Polishing Techniques On The Enamel Color Change After Repeated Debonding Of Metal Brackets
2023
Yazar:  
Özet:

Objectives: Repeated bracket failure is a common problem during orthodontic treatment of Class II division 2 malocclusions leading to unaesthetic results due to enamel color-change. This study aims to examine the effect of repeated debonding of two different metal-brackets followed by two different polishing procedures on enamel color. Material and Methods: Randomly selected 40 intact-non-carious-premolars were separated into two main groups of 20 as Group 1 (G1) and Group 2 (G2). 80-gauge foil-mesh-base and micro-etched-base metal-brackets were bonded to teeth in G1 and G2, respectively. Both groups were subdivided into two subgroups as A or B, according to polishing techniques with whitestone-bur and sof-lex-disks respectively. Color evaluations were performed using Vita EasyShade before bonding brackets (T0) and after each debonding (T1, T2, T3). Adhesive Remnant Index (ARI) scores were evaluated visually. ANOVA with post-hoc analysis with a Bonferroni adjustment was utilized to compare color difference (ΔE) between time points in each group. Results: Most significant difference in ΔE (11.7 ± 3) was in G1A at T1. In T2 the most significant difference in ΔE was noticed in G1B and G2A. There was no significant difference in ARI scores according to the brackets or the polishing methods. Repeated debonding of micro-etched-base-brackets followed by adhesive removal with a tungsten-carbide-bur and polishing with sof-lex-disks did not cause any significant change in ΔE. Conclusion: Repeated bracket bonding after bracket loss may cause damage and subsequent discoloration of the enamel surface causing a negative effect on esthetics if correct cleaning protocols are not followed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Aydın Dental Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 105
Atıf : 6
Aydın Dental Journal