Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 3
BM 2nci Nesil DDR Süreci ve Suriye
2022
Dergi:  
Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Birleşmiş Milletler (BM) DDR (Disarmement - Silahsızlanma, Demobilization - Terhis, Reintegration - Entegrasyon) süreci 2000li yıllardan itibaren uygulanmaya başlanan bir BM sürecidir. Amacı savaş, iç karışıklık gibi çatışma yaşanan ülke ve bölgelerde, barış ve istikrarın sağlanması için yapılması gerekenleri sistematik, uluslararası hukuka ve BM kurallarına uygun olarak yapılmasını sağlamaktır. Genel olarak, Barış Gücü (BG) operasyonlarından sonra yürütülen bir süreçtir. Ancak müstakil olarak da uygulanabilir. Soğuk Savaşın sona ermesine müteakip eski Yugoslavya iç savaşı sonrasında bir takım konular uygulanmaya başlanmıştır. 2nci Nesil DDR uygulaması ise zaman içerisinde ortaya çıkmıştır. Kısaca DDR süreç ve faaliyetlerinin uygulanacak ülke şartlarına adapte edilmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. DDR’nin başarı şansı büyük oranda çatışmaların önlenmesi ve bir dereceye kadar hedef ülkede güvenlik ortamının sağlanmasına bağlıdır. Yani güvenli ortam sağlandıktan sonra, DDR uygulamaları ile hedeflenen barış, istikrar ortamının sağlanması kolaylaşmaktadır. Suriye’de yaklaşık 12 yıldır bir iç savaş yaşanmaktadır. Bunun sonucunda, başta sığınmacı sorunu ve ülkenin tümünde istikrar problemi ortaya çıkmış ve devam etmektedir. BM 2254 sayılı kararı ile Suriye’nin toprak bütünlüğünü garanti altına almıştır. Bu çalışmada, BM 2nci nesil DDR sürecinin Suriye’de uygulanması ile ilgili konular incelenmiş, ayrıca sürecin uygulanabilmesi ile ilgili modellemeler yapılmıştır. Ortaya atılan bu modellerin incelenmesi sonucunda, Suriye için en uygun modelin nasıl olabileceği yönünde tespitlerde bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

2022
Yazar:  
Un Second Generation Ddr Process: A Case Study On Syria
2022
Yazar:  
Özet:

Le processus de DDR (Désarmement, Démobilisation, Réintégration) des Nations Unies (ONU) est mis en œuvre depuis les années 2000. Son but est de veiller à ce que doit être fait de façon systématique pour assurer la paix et la stabilité dans les pays et régions en conflit, notamment dans les cas de guerre et de troubles civils, conformément au droit international et aux règles de l’ONU. En général, il s’agit d’un processus mené après les opérations de maintien de la paix (MP). Toutefois, il peut également être appliqué de façon indépendante. Après la fin de la Guerre froide, un certain nombre de sujets ont été introduits au lendemain de la guerre civile dans l’ex-Yougoslavie. L’application du DDR de deuxième génération (2GDDR) est apparue au fil du temps. Pour être plus précis, le DDR est né de l’adaptation de ses processus et activités aux conditions du pays à appliquer. Les chances de réussite du DDR dépendent en grande partie de la prévention des conflits et, dans une certaine mesure, de l’environnement sécuritaire dans le pays concerné. En d’autres termes, après avoir fourni un environnement sécurisé, il est plus facile d’assurer l’environnement ciblé de paix et de stabilité avec des applications DDR. La Syrie qui traverse une guerre civile depuis près de 12 ans, en présente un bon exemple. En conséquence, le problème des réfugiés et le problème de la stabilité se sont posés et existent toujours dans tout le pays. L’ONU a garanti l’intégrité territoriale de la Syrie avec la résolution 2254. Dans cette étude, nous examinons les questions liées à la mise en œuvre du processus de DDR de deuxième génération de l’ONU en Syrie, ainsi que des modélisations apportées / proposées à la mise en œuvre du processus. À la suite de l’examen de ces modèles, nous tentons de déterminer quel est le modèle le plus approprié pour la Syrie.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 276
Atıf : 1.209
Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dergisi