Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 22
 İndirme 5
Yapay Zekâ ve Kütüphaneler
2021
Dergi:  
Bilgi Dünyası
Yazar:  
Özet:

Bilgi ve İletişim Teknolojilerinde (BİT) yaşanan yenilikler ve değişim, hemen her sektörü etkilemekte, çalışma alanlarına ivme kazandırmakta, ürün ve hizmetlerin kalitesini artırmaktadır. Özellikle sürekli gelişen yazılım ve web teknolojileri, yenilikçi fikirlerin ve icatların ortaya çıkmasını sağlamakta ve yeni ufuklar açmaktadır. 20. yüzyıl ortalarından itibaren gelişen ve bugünün dünyasında odak noktası konumunda bulunan teknolojilerden birisi olan yapay zekâ, insanoğlunun tarihin başlangıcından beri hayalini kurduğu ve kendisi gibi düşünme ve akıl yürütme işlevlerine sahip akıllı varlıklar düşünü gerçekleştirebilecek güçte bir yapıya sahiptir. Halihazırda büyük dönüşümlere kapı açan bu teknoloji, bilgi merkezlerinden olan kütüphaneleri de gerek hizmet anlayışı gerekse kurum yapısı bağlamında temelden değiştirecek potansiyeldedir. Bu çalışmada, yapay zekâ alanı ve kütüphanelerde yapay zekâ uygulamaları literatüre dayalı olarak incelenmiş; üniversite kütüphanecilerinin yapay zekâ teknolojisi ve uygulamalarına ilişkin algıları, farkındalıkları ve beklentileri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla, Ankara’daki üniversite kütüphanelerinde görev yapan kütüphanecilerin tamamına (160 kişi) 18 soruluk bir anket uygulanmış, çalışmaya katılmaya gönüllü 110 kütüphaneciden araştırma verileri elde edilmiştir. Bu veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiştir. İstatistiksel analiz yöntemlerinden betimsel analiz yönteminin kullanıldığı araştırmada, kütüphanecilerin yapay zekâ teknolojileri ve uygulamaları ile ilgili bilgi ve beceri düzeylerinin düşük olduğu; bunları geliştirmeye yönelik eğitim ihtiyaçlarının bulunduğu saptanmıştır. Bu çalışmanın kütüphanelerde kullanılabilecek yeni teknolojiler hakkında bilgi vererek fırsatlar sunacağı; yapay zekâyla ilgili farkındalık oluşturacağı; kütüphanelerde yapılacak eğitim planlanırken kütüphanecilere ve kütüphane yöneticilerine fikir vereceği ve katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Artificial Intelligence and Libraries
2021
Dergi:  
Bilgi Dünyası
Yazar:  
Özet:

Innovations and changes in Information and Communication Technologies (ITT) affect almost every sector, stimulate work areas, improve the quality of products and services. In particular, the continuously developing software and web technologies ensure the emergence of innovative ideas and inventions and open up new horizons. Artificial intelligence, one of the technologies that evolved from the mid-20th century and is a focus point in today’s world, has a powerful structure that can realize the thought of intelligent beings that the human being has since the beginning of history imagined and which have thought and mind-execution functions like him. This technology, which has already opened the door to major transformations, has the potential to fundamentally change the libraries from the information centers in the context of the organization’s structure. In this study, the field of artificial intelligence and the practices of artificial intelligence in libraries were studied on the basis of literature; the university libraries were attempted to determine perceptions, awareness and expectations regarding the technology and applications of artificial intelligence. For this purpose, a survey of 18 questions was implemented to all the librarians working in the university libraries in Ankara (160 persons), research data from 110 librarians volunteers to participate in the study was obtained. These data have been analyzed through the SPSS program. The study, which used the method of visual analysis from statistical analysis methods, found that librarians have low levels of knowledge and skills related to artificial intelligence technologies and applications; they have educational needs to develop them. It is believed that this study will provide opportunities by providing information about new technologies that can be used in libraries; it will create awareness about artificial intelligence; it will provide ideas and contribute to librarians and librarian managers while training in libraries is planned.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Bilgi Dünyası

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 31
Atıf : 31
2023 Impact/Etki : 0.28
Bilgi Dünyası