Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
Akıl Yürütme Becerilerinin Öğrenimi ve Öğretimine Yönelik bir Öğretmen Eğitimi Programı
2023
Dergi:  
Sakarya University Journal of Education
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, Akıl Yürütme Becerileri Eğitim Programı (AYBEP) isimli bir mesleki gelişim programı yoluyla fen bilimleri öğretmenlerinin akıl yürütme becerileri (AYB) kullanımlarını ve öğretimlerini iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Paralel yakınsayan desene dayalı bu çalışmaya 45 ortaokul fen bilimleri öğretmeni katılmıştır. “Akıl Yürütme Becerileri Değerlendirme Formu (AYBDF)” ve “Fen Bilimleri Öğretmenleri ve Öğretmen Adaylarına Yönelik Akıl Yürütme Becerileri Testi (FBÖAYBT)” öğretmenlerin akıl yürütme becerileri kullanımlarındaki gelişmeleri belirlemek üzere kullanılmıştır. Bunun yanı sıra, “Akıl Yürütme Becerileri Öğretimine Yönelik Öz-yeterlik Algısı Değerlendirme Formu (AYBÖDF)” ve “Akıl Yürütme Becerileri Öğretimine Yönelik Öz-yeterlik Algısı Ölçeği (AYBÖ)” öğretmenlerin bu becerilerin öğretimine yönelik öz-yeterlik algılarını belirlemek üzere kullanılmıştır. AYBDF ve FBÖAYBT bulguları, öğretmenlerin belirli akıl yürütme becerilerindeki puanlarının ve iddia oluşturma, kanıt sunma ve akıl yürütme yollarının AYBEP sonrası anlamlı derecede farklılaştığına işaret etmiştir. AYBÖ bulguları, mesleki gelişim programı sonrası öğretmenlerin akıl yürütme becerilerine dayalı öğrenme ortamı oluşturma, akademik yetkinlik, AYB sınıf içi kullanımı, AYB değerlendirilmesi ve AYB öğretim yollarında anlamlı derecede yüksek puanlar aldıklarını göstermiştir. AYBÖDF, AYBEP’nın öğretmenlere yeterlik kaynaklarını dolaylı deneyimden aktif deneyime değiştirme ve empati gösterme gibi kişisel özelliklerini iyileştirme imkanı tanıdığını ortaya çıkararak bu bulguları desteklemiştir. Ayrıca, AYBEP sonrası öğretmenlerin AYB öğretimi algılarının öğretmenle ilgili faktörlere yöneldiği bulunmuştur. Elde edilen bulgular tartışılmış ve sonuçların katkıları açıklanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

A Teacher Training Program For Learning and Teaching About Scientific Reasoning Skills
2023
Yazar:  
Özet:

This study aims to improve science teachers' scientific reasoning skills (SRS) in using and teaching these skills through a professional development program, Scientific Reasoning Skills Teacher Training Program (SRSTP). Forty-five middle school science teachers participated in the study, which was on convergent parallel design. "Scientific Reasoning Skills Assessment Form (SRSAF)" and "Scientific Reasoning Skills Test for In-service and Pre-service Science Teachers (SRSTIPST)" were used to determine the improvement in teachers' use of scientific reasoning skills. Besides, "Self-efficacy Perceptions towards Teaching Scientific Reasoning Skills Assessment Form (SEPSRSAF)" and "Self-efficacy Perceptions towards Teaching Scientific Reasoning Skills Scale (SEPSRS)" were used to determine teachers' self-efficacy perceptions towards teaching them. Findings from SRSAF and SRSTIPST pointed out that teachers' scores in using specific scientific reasoning skills and their ways of making claims, presenting evidence, and reasoning differed significantly after SRSTP. Findings from SEPSRS showed that teachers got significantly higher scores in creating SRS based learning environment, academic proficiency, using SRS in the classroom, assessment of SRS, and instructional ways for teaching SRS after the professional development program. SEPSRSAF supported these findings by revealing that SRSTP allowed teachers to change their efficacy sources from indirect experience to active experiences and improve personal characteristics such as showing empathy. It was also found that teachers' perceptions of teaching SRS shifted towards teacher-related factors after SRSTP. These findings were discussed, and the contribution of the results was explained.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Sakarya University Journal of Education

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 579
Atıf : 4.420
2023 Impact/Etki : 0.012
Sakarya University Journal of Education