Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 100
 İndirme 46
Türkiye’de Gelir Dağılımı ve Sosyal Harcamalar İlişkisi
2020
Dergi:  
Turkish Studies Economics, Finance, Politics
Yazar:  
Özet:

Küreselleşme, belirsizlik ve düzensizlik üzerine bina edilmiş olan doğası gereği, kendisine hazır olmayan coğrafyalarda ciddi yapısal kırılmalara ve istikrarsızlıklara neden olmaktadır. Sosyal, ekonomik ve politik alanların ortak kümesinde yer alan istikrarsızlıkların başında gelir dağılımı eşitsizliği gelmektedir. Aslında gelirin toplum içinde nasıl dağıldığını işaret eden gelir dağılımı; tarih boyunca yaşanan büyük çaplı değişim ve dönüşümlerin temel nedenlerinden birisidir ve küreselleşme süreciyle birlikte gelir dağılımının sosyoekonomik ve politik etkileri hız ve düzey bakımından artmıştır. Gelir dağılımı eşitsizliğinin ülke içinde ve ülkeler arasında artması, sosyolojik travmalardan politik istikrarsızlıklara kadar çok boyutlu etkilerde bulunabilmektedir. İktisadi sistemlerin şekillenmesinde mihenk taşı konumundaki gelir dağılımının adil olması ekonomik büyüme ve toplumsal refah artışının kapsayıcı ve sürdürülebilir olması bakımından olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır. Günümüzde hemen hemen bütün ülkeler gelir dağılımı eşitsizliği sorunuyla mücadele etmek adına önlemler almakta ve sosyal harcamalar yaparak sorunun etkilerini baskılamaya çalışmaktadır. Çalışma kapsamında, Türkiye’de sosyal harcamalar ile gelir dağılımı eşitsizliği arasındaki nedensellik ilişkileri simetrik ve asimetrik olarak incelenmektedir. Dolado-Lütkepohl tarafından geliştirilen nedensellik testinin kullanıldığı bu çalışmadan elde edilen simetrik analiz bulgularına göre; sosyal harcamalardan gelir dağılımına doğru nedensellik ilişkisinin olduğu tespit edilmiştir. Pozitif ve negatif şoklar merkezinde, asimetrik ilişkiler incelendiğinde ise sosyal harcamalardaki artış ve azalışların gelir dağılımında ters yönde etki ettiği görülürken, gelir dağılımındaki bozulmaların da sosyal harcamaları azalttığı ve böylece bir kısır döngüyü tetikleyebildiği tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, Türkiye’de sosyal harcamaların gelir dağılımı eşitsizliğiyle mücadelede önemli ve etkili olduğunu göstermekte, sosyal harcamalarda yapılacak bir kesintinin gelir eşitsizliğinde ve dolaylı olarak da makroekonomik istikrarda olumsuz etkide bulunabileceğini işaret etmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Relationship of income and social expenditure in Turkey
2020
Yazar:  
Özet:

Globalization, based on its nature of uncertainty and irregularity, causes serious structural breakdowns and instability in unprepared geographics. In the common set of social, economic and political spheres, unstability in income distribution comes to the beginning. In fact, income distribution, which indicates how income is distributed within society, is one of the main causes of large-scale changes and transformations that have occurred throughout history, and the socio-economic and political effects of income distribution, along with the process of globalization, have increased in terms of speed and level. Increased inequality in income distribution within and between countries can have multi-dimensional effects from sociological trauma to political instability. In the formation of economic systems, the fair distribution of revenues in the position of a stone is among those where economic growth and increased social welfare are comprehensive and sustainable. Nowadays, almost all countries are taking measures to fight the problem of inequality in income distribution and are trying to suppress the effects of the problem by making social spending. In the framework of the study, the causal relations between social spending and income distribution inequality in Turkey are studied symmetrically and asymmetrically. According to the results of the symmetrical analysis of the cause test developed by Dolado-Lütkepohl, which was used from this study, it was found that there was a correct cause relationship from social expenditure to income distribution. In the center of positive and negative shocks, as the asymmetric relationships are studied, the increase and decrease in social expenditure appear to have a reverse effect on the income distribution, while the disturbances in income distribution have also been found to reduce social expenditure and thus trigger a cycle of disadvantage. These findings show that social spending in Turkey is important and effective in the fight against incomparable income distribution, and that a cutting in social spending can have a negative impact on incomparable income and indirectly on macroeconomic stability.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Economics, Finance, Politics

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 467
Atıf : 376
Turkish Studies Economics, Finance, Politics