Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 33
 Görüntüleme 19
 İndirme 3
Yaşlıların Fiziksel Aktivite Düzeyleri İle Bilişsel Durumları Arasındaki İlişki
2016
Dergi:  
Yeni Symposium Psikiyatri, Nöroloji ve Davranış Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Yaşlı bireyler tarafından yapılan egzersizler düzenli ve ritmik oldukça bilişsel fonksiyonların korunması ve sürdürülmesi de o derece artmaktadır. Bu çalışmada, yaşlıların bilişsel durumları ile fiziksel aktivite düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma tanımlayıcı ilişkisel desendedir. Araştırmanın evrenini, bir Aile Sağlığı Merkezine kayıtlı 65 yaş üstü 1354 birey oluşturmuş olup, örneklem 251 yaşlı birey olarak hesaplanmıştır. Verilerin toplanmasında; sosyodemografik bilgi formu, “Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi” ve “Standardize Mini Mental Test (SMMT)” kullanılmıştır. Araştırmanın demografik verilerinin değerlendirilmesinde sayı ve yüzde dağılımları, Ki-kare testi ve korelasyon analizi yapılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan bireylerin % 52.5’i kadın, % 41.3’ü 70-74 yaş grubunda, % 55.7’si evli ve % 64.9’u ilkokul/ortaokul mezunudur. Bireylerin fiziksel aktivite düzeyleri incelendiğinde, % 62.2’sinin inaktif, % 32.5’inin minimal aktif ve % 5.3’ünün ise çok aktif olduğu bulunmuştur. Bireylerin fiziksel aktivite düzeyleri yönünden sosyodemografik özellikleri karşılaştırıldığında, kadınların % 33’ünün erkeklerin % 29’unun inaktif olduğu ve bu farkın ise istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur. Bireylerin fiziksel aktivite düzeyleri ile bilişsel durumları arasındaki ilişki değerlendirildiğinde pozitif yönde güçlü bir ilişki olduğu bulunmuştur (r=0.794, p<0.005). Sonuçlar: Bireylerde cinsiyet, yaş, eğitim durumu, sağlık algısı, sigara ve alkol kullanımı ve beden kitle indeksi gibi değişkenlerin fiziksel aktivite düzeyini etkilediği görülmüştür. Ayrıca fiziksel aktivite düzeyi ile bilişsel durum arasında doğrudan güçlü bir ilişkinin olduğu ve fiziksel aktivite düzeyi düştükçe bilişsel fonksiyonlarında düşük olduğu sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Relationship between the levels of physical activity and the cognitive conditions of the elderly
2016
Yazar:  
Özet:

Objective: The exercise by older individuals is regular and rhythmic and the preservation and maintenance of highly cognitive functions is also increasing to that degree. This study aims to study the relationship between the cognitive conditions of the elderly and the levels of physical activity. Method: The research is in the identificative relative design. The universe of the study was formed by 1354 individuals over the age of 65 registered in a Family Health Center, and the sample was calculated as 251 older individuals. In the collection of data; sociodemographic information forms, "International Physical Activity Survey" and "Standardized Mini Mental Test (SMMT)" were used. In the assessment of the demographic data of the study, the number and percentage distribution, Ki-quar test and correlation analysis were made. Results: 52.5 percent of the respondents were women, 41.3 percent in the age group of 70-74, 55.7 percent married and 64.9 percent primary/medium school graduates. When the physical activity levels of individuals were studied, 62.2% were inactive, 32.5% were minimal active and 5.3% were highly active. Comparing the socio-demographic characteristics of individuals in terms of physical activity levels, 33% of women and 29% of men found that they were inactive and that difference was statistically significant. The relationship between the levels of physical activity and their cognitive conditions was found to be strong in the positive direction (r=0.794, p<0.005). Results: Variants such as gender, age, educational status, health perception, smoking and alcohol use and body mass index have been found to affect the level of physical activity in individuals. It has also been concluded that there is a strong direct relationship between the level of physical activity and the cognitive state and that the level of physical activity is low in its cognitive functions as it decreases.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Yeni Symposium Psikiyatri, Nöroloji ve Davranış Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 373
Atıf : 985
Yeni Symposium Psikiyatri, Nöroloji ve Davranış Bilimleri Dergisi