Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 53
 İndirme 22
İlkokul Dördüncü Sınıf Öğrencilerinin Meslek Seçimlerinde Toplumsal Cinsiyet
2020
Dergi:  
Kuramsal Eğitimbilim Dergisi
Yazar:  
Özet:

Araştırmada ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin meslek seçimlerindeki toplumsal cinsiyet algısını belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma, nitel ve nicel verilerin birlikte toplandığı karma yöntem deseni ile tasarlanmıştır. Öncelikle çalışma grubunu oluşturan 417 öğrenciye “Toplumsal Cinsiyete Dayalı Meslek Seçimlerine Yönelik Tutum Ölçeği” uygulanmıştır. Sonrasında çalışma grubundan seçilen 77 öğrenciye ileride hangi mesleği yapmak istedikleri üzerine birer resim çizdirilmiş, ardından öğrencilerden çizdikleri meslekleri neden tercih ettiklerini açıklamaları istenmiştir. Analiz sürecinde aritmetik ortalama ve standart sapma gibi betimsel istatistiklerden ve toplumsal cinsiyete dayalı meslek seçimlerinin cinsiyete göre farklılaşıp farklılaşmadığının belirlenmesinde t-testinden yararlanılmıştır. Nitel veriler için ise doküman analizinden yararlanılmıştır. Araştırmada sonuçlarına göre, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin kadınların meslek seçimine yönelik tutumlarının cinsiyete göre farklılaşmadığı bulunmuştur. Bunun yanında kız öğrencilerin çoğunluğunun doktorluk ve öğretmenlik mesleğini erkek öğrencilerin ise önemli çoğunluğunun futbol oyuncusu olmayı tercih ettiklerini, ikinci sırada ise doktorluğu seçtikleri belirlenmiştir. Son olarak araştırmada toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için öğretmenlere, yöneticilere ve ailelere önerilerde bulunulmuştur. 

Anahtar Kelimeler:

Gender In Career Choices Of Fourth Grade Students
2020
Yazar:  
Özet:

The aim of the study is to examine the career choices of 4th grade students from gender perspective. The research was designed as a mixed method in which qualitative and quantitative research approaches were used together. 417 primary school students participated in the study in which “Attitude Towards Gender-Based Career Choices Scale” was used. 77 students were drawn a picture on which career they wanted to do in the future, and then they were asked to explain why they preferred. In the data analysis process, descriptive statistics (arithmetic mean and standard deviation) and t-test were used. For qualitative data, document analysis was used. According to the results of the research, it was found that the attitudes of 4th grade students towards women's choices of career did not differ according to gender. It was determined that most girls preferred to be a doctor and teacher and the majority of the boys preferred to be a football player and they preferred to be a doctor in the second place. At the end of the study, make suggestions for teachers, administrators and families to ensure gender equality.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Kuramsal Eğitimbilim Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 588
Atıf : 5.625
2023 Impact/Etki : 0.12
Kuramsal Eğitimbilim Dergisi