Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
Yonga levha endüstrisi atık sularının kimyasal ön arıtımı ve yanıt yüzey yöntemi ile optimizasyonu
2024
Dergi:  
Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada yonga levha atık suyunun koagülasyon/flokülasyon yöntemiyle kimyasal ön arıtılabilirliği incelenmiştir. Çalışmada kullanılan parametreler ve seviyeleri Yanıt Yüzey Yöntemi (YYY) kullanılarak tasarlanmış ve sonuçlar optimize edilerek model denklemleri türetilmiştir. Çalışma kapsamında; koagülant olarak Flo30, flokülant olarak ise anyonik patates nişastası (APN, %1) kullanılmıştır. Bağımsız değişkenler olarak; başlangıç pH’sı (5-8), Flo30 koagülant dozu (6-12 ml/L), APN dozu (10-30 ml/L); bağımlı değişkenler olarak kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ,%), askıda katı madde (AKM,%) ve renk giderim verimleri (%) seçilmiştir. Her bir bağımlı değişkenin giderimini maksimum yapan şartlar ayrı ayrı belirlenmiş ve bu şartlarda doğrulama deneyleri yapılmıştır. Maksimum giderim şartlarında KOİ, AKM ve renk giderim verimleri sırasıyla; %56,83, %96,46, %83,2 olarak bulunmuştur. Elde edilen modellerin R2 değerleri ise sırası ile 0,9501, 0,9666 ve 0,9377 olmuştur. Yonga levha atık sularının ön arıtımında kimyasal arıtımın etkili bir metot olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Chemical Pretreatment Of Particle Board Industry Wastewater and Optimization By Response Surface Method
2024
Yazar:  
Özet:

In this study, the chemical pre-treatment of particle board waste water by coagulation/flocculation method was investigated. The parameters and levels used in the study were designed using the Response Surface Method (RSM), and the model equations were derived by optimizing the results. In the scope of the study; Flo30 was used as coagulant and anionic potato starch (APN, 1%) was used as flocculant. As independent variables; initial pH (5-8), Flo30 coagulant dose (6-12 ml/L), APN dose (10-30 ml/L); Chemical oxygen demand (COD,%), total suspended solids (TSS,%) and color removal efficiencies (%) were chosen as dependent variables. The conditions that maximize the removal of each dependent variable were determined separately and validation experiments were carried out under these conditions. Under maximum removal conditions, the COD, TSS and color removal efficiencies are respectively; It was found as 56.83%, 96.46%, 83.2%. The R2 values of the models obtained were 0.9501, 0.9666 and 0.9377, respectively. It has been determined that chemical treatment is an effective method in the pre-treatment of particleboard wastewater.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 874
Atıf : 2.436
2023 Impact/Etki : 0.115
Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi