Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 55
 İndirme 16
Enerji Tüketimi, Gelir, Doğrudan Yabancı Yatırım ve CO2 Emisyonu Arasındaki İlişki: Türkiye Örneği
2016
Dergi:  
Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı Türkiye’de enerji tüketimi, gelir, doğrudan yabancı yatırım (DYY) girişi ve CO2 emisyonu arasındaki ilişkiyi 1974-2011 dönemi için araştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda, Maki (2012) kointegrasyon yöntemi ve Granger nedensellik analizi kullanılmıştır. Kointegrasyon metodu sonuçları değişkenler arasında uzun dönem ilişkinin varlığını göstermiştir. Sonuçlar aynı zamanda Çevresel Kuznets Eğrisi hipotezinin Türkiye için geçerli olduğunu göstermiştir. Buna ek olarak, karbon emisyonu ve DYY girişi arasında çift taraflı nedensellik ilişkisi bulunduğundan ve DYY’nin negatif katsayılarından dolayı, DYY’nin çevre üzerinde pozitif etkiye sahip olduğunu savunan kirlilik hale hipotezi Türkiye için hem kısa hem de uzun dönemde geçerlidir. Granger nedensellik testine göre, enerji tüketiminden ekonomik büyümeye doğru tek taraflı nedensellik ilişkisini savunan büyüme hipotezi de Türkiye için geçerlidir.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Between Energy Consumption, Income, Foreign Direct Investment, and Co2 Emissions: The Case Of Turkey
2016
Yazar:  
Özet:

The purpose of this study is to explore the relationship between the energy consumption, income, foreign direct investment (FDI) inflows, and CO2 emission in Turkey, for the period 1974-2011. For this purpose, Maki (2012) cointegration method and Granger causality analysis have been used. The cointegration method results indicate that there is a long term relationship among the variables. Results also show that, both in the short and long run, Environmental Kuznets Curve (EKC) hypothesis is supported in Turkey. In addition, the pollution halo hypothesis, meaning that FDI has positive effects on environment, is valid for Turkey in the short and long run since there is bilateral causality relationship between CO2 emission and FDI inflows, and also negative coefficients of FDI. According to Granger causality test, the growth hypothesis, which means there is a unilateral causality relation from energy consumption to economic growth, is also valid for Turkey

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 423
Atıf : 3.295
Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi