Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 161
 İndirme 39
SİVAS MUTFAK KÜLTÜRÜ VE YÖRESEL YEMEKLERİN PİŞİRİLME DURUMU
2018
Dergi:  
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)
Yazar:  
Özet:

Türk Mutfak kültürü, dünyanın en önemli mutfakları arasında yer almasına rağmen bu potansiyel değerlendirilememektedir. Özellikle, şehirlerde kadınların iş hayatına girmesinden dolayı hazır yiyeceklerin tüketilmesindeki artış dikkat çekmektedir. Bu durum besin değeri yüksek ve lezzetli geleneksel Türk yemeklerinin unutulmasına ve ihmal edilmesine neden olmaktadır. Bu çalışma Sivas ili Merkez ilçesinde yaşayan ve yerli tabir edilen ailelerin yöresel yemekleri pişirme durumunu araştırmak amacıyla yapılmıştır. Kesitsel olarak yapılan bu araştırmaya 150 kadın dahil edilerek anket uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına ilişkin, katılımcıların çoğunluğu günümüz modern yaşam koşullarına uygun tencere çeşitlerini kullandığı saptanmıştır. En çok tercih edilen yağ çeşidinin tereyağı olduğu saptanmıştır ve bu durum geleneksel kültürün sürdüğünün göstergesi olarak söyleyebiliriz. Kadınların yöresel yemekleri pişirme sıklıkları incelendiğinde; %57.7’sinin ayran aşı çorbası, %24.0’ının Sivas köftesini, %7.3’ünün etli madımak sebze yemeğini, %7.3’ünün evelik sarmasını, %26.3’ünün katmeri ve %34.0’ının sübüra mezesini haftada en az 1-2 kez pişirdikleri belirlenmiştir. Kadınların büyük çoğunluğunun Sivas’a özgü yemeklerden keş çorbası (%94.0), bozmantı (%98.0), üzümleme (%92), pehli (%98,7), pancar sarması (%88), hasuda (%80), kavut (%92), telce köftesi (%97,3), haşıl (%96,7), ekşili köfte (%98,7) ve tonus köftesini (%94) hiç pişirmedikleri belirlenmiştir. Evlerde Sivas’a özgü yemeklerin çok azının pişiriliyor, hatta birçoğunun neredeyse hiç pişirilmiyor olması ise üzücüdür. Sivas’a özgü yemekler açısından bakıldığında, şehrin sahip olduğu yemek kültürü ve çeşitliliği gastronomi turizmi açısından oldukça zengindir. Bu zenginliğin devam ettirilmesi için sadece turistik açıdan çalışmaları yapılması değil, evlerde yemeklerin yapılması, aile bireylerinin öğrenerek bunları devam ettirmesi kültürel mirasın yaşatılması açısından önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.460
Atıf : 2.554
2023 Impact/Etki : 0.028
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)